A ManpowerGroup 42 országban és több mint 40 ezer munkáltató körében folytatta le negyedéves felmérését, ebből Magyarországon egy 525 fős reprezentatív mintát képeztek a munkáltatók, akiket a negyedik negyedéves munkaerő-felvételi szándékairól kérdeztek.

A Manpower Magyarország Munkaerőpiaci Előrejelzése alapján az idei év utolsó negyedében a hazai munkáltatók 35 százalék tervezi bővíteni jelenlegi munkaerőkeretét, miközben 18 százalékuk számol csökkenéssel.

A válaszok alapján a szezonálisan kiigazított Nettó Foglalkoztatási Mutató (NFM) mínusz 17 százalékos értéket ért el, ami 3 százalékponttal haladja meg az előző negyedéves értéket, éves szinten pedig 5 százalékospontos a növekedés. 

A bővítést tervezők aránya mellett átlagon felüli, 44 százalékos azoknak a cégeknek az aránya, amelyek nem terveznek a következő negyedévben változtatni a létszámukon. A bizonytalan cégek aránya 3 százalékra csökkent.

A közlemény szerint a 17 százalékos létszámbővítési mutató egy átlagos érték, azonban az egyes régiók között jelentős eltérések mutatkoznak: ugyanez az index ugyanis az Észak-Alföldön az országos átlagos bőven túlszárnyalja, 33 százalékos pluszt mutat, Budapesten pedig 26 százalékosat.

Ugyanakkor a Dél-Dunántúlon mínusz 21 százalékos az NFM, ami azt jelenti, hogy többen jeleznek előre elbocsátást, mint létszámbővítést.

Nem tudják elhelyezni a Paksra hívott oroszokat

Az atomerőmű-bővítés miatt már több száz munkás és mérnök érkezett a városba, de a csúcsidőszakban 8 ezer ember várható.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.