Egy múlt héten kiszivárgott dokumentum szerint az Építési- és Közlekedési Minisztérium járatritkításokat tervezett a HÉV valamennyi vonalán. Az intézkedéssel szemben Vitézy Dávid frakcióvezető, valamint Karácsony Gergely főpolgármester is tiltakozott.

A kialakult helyzet eredményeként Lázár János építési- és közlekedési miniszter megvált a MÁV-HÉV igazgatójától, hétfőn pedig a vasúttársaság leszögezte: semmilyen változás nem lesz a menetrendben.

Hegyi Zsolt MÁV-vezérigazgatója közleményében úgy fogalmazott, sajnálatosnak tartja a vasúttársaság, hogy politikai vita alakult ki a HÉV-ekkel kapcsolatban, ami aggodalmat kelthetett egyes utasokban. Pedig ezt elmondása szerint semmilyen szakmai szándék vagy döntés nem indokolja.

A vezérigazgató közölte, hogy nem a menetrendhez szükséges állomány, hanem a készenlétben tartott, műszaki tartalék tekintetében állhat elő járműhiány, mivel jövőre 4 motorvonat is eléri azt az életkort, amelyet követően azokat már ki kell vonni a forgalomból. A helyzet azonban Hegyi Zsolt szerint kezelhető, és kezelve is lesz.

Hozzátette, a többi jármű karbantartásának felgyorsításával, valamint hatékonyabbá tételével megoldható, hogy mielőtt visszakerülhessenek a vágányokra a rendelkezésre álló járművek, így jövőre is folyamatosan, még egy-egy szerelvény nem várt meghibásodása esetén is biztosítható legyen.

Hegyi Zsolt az Indexnek adott interjújában azt mondta, évtizedek óta tudni lehet, hogy elöregedett a HÉV-flotta. Erre a kihívásra azonban nem politikai, hanem szakmai választ kell adni meglátása szerint.

Leszögezte, nincs menetrendi döntés, egyelőre azonban még nem is kell, hogy legyen.

Ugyanakkor a járműbeszerzéseket illetően sem lehet kategorikus kijelentéseket tenni, mivel még nem teljes az IKOP Plusz projektlista, ami a 2021-2027-es uniós ciklus közlekedésfejlesztési operatív programja. Hozzátette, idén már látszódnia kell a konkrét tervnek, vagyis, hogy végül mi valósulhat meg ezekből a forrásokból.

Arról is beszélt, hogy a járműpark modernizálása mintegy 1500 milliárd forintba is kerülhet majd.

Meghallotta az utasok panaszait a MÁV: olcsóbb jegyek jönnek

A kerékpáros utasok visszajelzéseit figyelembe véve mostantól még olcsóbb és egyszerűbb kerékpárt szállítani a HÉV-en.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.