A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Szinte óráról órára változott a hosszú hétvégén a hazai utazási irodák helyzete, a végkifejlet egyelőre nem látható. A Best Reisen pénteki csődje előtt a piac éppen a hosszú hétvégés kiutaztatásokkal volt elfoglalva, a bedőlés azonban komoly szervezési feladatokat rótt főleg azon operátorokra, akik helymegosztási szerződéssel közös charterjáratokat üzemeltettek a céggel: tölteni kellett azokat a helyeket, amelyeket a Best bérelt más társaság charterén, illetve helyet kellett találni azon utasoknak, akik a Best által bérelt gépen indultak volna. A korábban meghirdetett akciók péntekről szombatra eltűntek, a nem induló charterre felesleges volt akciós utat kínálni, illetve az onnan lemaradt utasoknak kellett lekötni a korábban még üres kapacitásokat, de azzal is számolni kellett, hogy azok, akiknek a Bestnél befizetett összegen felül van pénzük, vevőként jelennek meg a piacon.

A Külügyminisztérium később az egyiptomi tengerparti üdülőhelyeket is az utazásra nem javasolt desztinációk közé sorolta, így az oda szállító öt iroda több száz utasának hazajövetelét kellett megszervezni, illetve új ajánlatokkal készülni a mai nyitásra. A legnagyobb problémát azok jelentik, akiknek augusztus utolsó napjaiban kellene hazaérkezniük és nincs mód a szabadságuk módosítására − mondta a Napi Gazdaságnak Füri Mihályné, a Kartago Tours cégvezetője.

Az egyiptomi zavargások miatt hatalmas turistatömeg zúdul a még elérhető szálláshelyekre − ilyen rövid idő alatt képtelenség ennyi embert elhelyezni. A még elérhető európai és tunéziai kapacitások döntő része drága vagy éppen nem megfelelő színvonalú nagyon olcsó szálláshely. Aki azonban tud néhány hetet várni, annak vélhetően lesznek ajánlatok − mondta Füri Mihályné. Véleménye szerint Egyiptomot sem kell teljesen elfelejteni, ár−érték arányban ugyanis megkerülhetetlen, ezért − ha néhány héten belül lekerül a tiltólistáról − a legtöbb iroda ismét visz oda utasokat.

Szakértők szerint a helyzet ellenére nem várható újabb komoly bedőlés a piacon, az Egyiptomban érdekelt operátorok ugyanis más desztinációkba is szállítanak, ráadásul a Best csődje sem vezethető vissza pusztán az egyiptomi helyzetre. Komoly ütés a két hír a Travel Service számára is − mondta lapunknak Farkas Attila igazgató. A társaság három járatpárt üzemeltetett Egyiptomba, de a Best más chartereket is bérelt tőle, Farkas szerint a gépek órákon belül felszállhatnak, ha az ország "újraindulna".