A Southern Gas Corridor CJSC-val létrehozott tranzakcióval az MVM az Azerbajdzsán területén található Shah Deniz tengeri földgáz- és kondenzátum mező termelési megosztási megállapodás 5 százalékos részesedését szerezte meg.

Ezen felül további 4 százalékos részesedést vásárolt az Azerbaijan Gas Supply Company-ban, amely a földgázmezőről termelt földgáz kizárólagos értékesítésére létrehozott kereskedő társaság. A társaság közleménye szerint az akvizíció mérföldkőnek számít, mellyel az MVM Csoport jelentősen növeli nemzetközi jelenlétét és tovább diverzifikálja a társaságcsoport pozícióját a földgáz értékláncban.

Az 1999-ben feltárt, Bakutól 70 kilométerre található Shah Deniz a világ egyik legnagyobb földgázmezője. Évente nagyjából 29 milliárd köbméter földgázt és körülbelül 60 millió hordó kondenzátumot képes kitermelni, a földgázmező pedig jelentős szánhidrogén tartalékokkal is rendelkezik.

A közlemény szerint a Shah Deniz egy nem társasági formában működő, jogi személyiséggel nem rendelkező partnerség, amelyet a mindenkori tulajdonosok megbízása alapján a BP üzemeltet.

Az MVM korrigál, a kicsik járnak jól

A nemzeti energiaszolgáltató korrigálja a korábban egyetemes szolgáltatásban lévő, de a nyilatkozattételi kötelezettségüket elmulasztó mikrovállalkozások számláit. Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.