A súlyos higiéniai hiányosságokkal működő élelmiszer-előállító egységnél az állati melléktermék égetését lejárt ideiglenes működési engedéllyel végezték. Az üzemben tapasztalt élelmiszer-biztonsági problémák miatt a hatóság azonnali hatállyal felfüggesztette a vágóhíd működését, valamint 8,1 tonna nem nyomon követhető, jelöletlen terméket vont ki a forgalomból.
Erősen kifogásolható higiéniai körülményekkel szembesültek a Nébih ellenőrei az egyik Békés megyei sertés vágóhídon, ahol január közepén folytattak helyszíni vizsgálatot. Az ellenőrzés időpontjában az üzem vágócsarnokában nem működtek az eszközfertőtlenítők, több helyen rozsdásak voltak a fém berendezési tárgyak.
A hivatal közlése szerint az érintett cég a budapesti központú Soni Hús Kft., amelynek a telephelye működik Pusztaföldváron. A Céginfo.hu adatai szerint a 2008-ban indult vállalkozás 2017-ben 2,1 milliárd forint árbevétel mellett 1,1 millió forint adózás előtti eredményt ért el.
Az árukiadó mennyezetét penész borította, a kézmosó nem működött. Az élelmiszertároló ládákat közvetlenül a padozaton tárolták. A szakemberek a tiszta ládák tárolására szolgáló helyiségben nagy mennyiségű rovartetemet, rágcsálótetemet találtak, de az egyik hűtőkamrában élő egér, egy sertésfejeket tároló ládában pedig egérfészek is volt.
A súlyos higiéniai hiányosságokat tetézte, hogy az egységnél az állati eredetű melléktermékek égetését lejárt ideiglenes működési engedély birtokában végezték, az élelmiszer-előállítás során a darabolási tevékenységet pedig engedély nélkül folytatták.
Mindezek nyomán a Nébih azonnali hatállyal felfüggesztette a vágóhíd működését, a fellelt 8,1 tonna nem nyomon követhető, jelöletlen terméket pedig kivonta a forgalomból. Az üzem a hiányosságok kijavítása után, a hatóság ismételt helyszíni szemléjét követően folytathatta tevékenységét - olvasható a közleményben.