Ismét megvizsgálta 2024 első hónapjaiban az előfizetéses mobiltelefon-szolgáltatások kínálat a lakosság körében a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. Az elemzés a három legjelentősebb szolgáltatóra, azaz a Magyar Telekomra, a Vodafone-ra és a Yettel-re terjed ki. A Digi azonban kikerült az elemzésből, mivel az már nem köt új előfizetői szerződéseket.

Az NMHH közleménye szerint nagy változás 2023-hoz képest, hogy a KSH által számított fogyasztói árindexváltozás értékéhez képest alacsonyabb mértékű inflációkövető díjkorrekciókat határoztak meg a szolgáltatók: a Telekom 15 százalékkal, a Yettel 15,3 százalékkal, a Vodafone pedig 15,4 százalékkal emelte meg a tarifáit.

Bár a díjkorrekciók mindegyik szolgáltató esetében mindegyik előfizetési csomagot érintették, az újabb díjcsomagkínálatok kialakításakor már eltérően alakultak a tarifaemelések: egyesek havidíjai lényegesebb nagyobb mértékben emelkedtek a januári tarifákhoz képest, akár 30-40 százalékkal is, míg másokat a díjkorrekció előtti vagy annál alig magasabb tarifákkal, de olykor jóval bővebb tartalommal vagy kedvezőbb percdíjakkal vezettek be.

A megfigyelések alapján az NMHH szerint jól kimutathatóan a Vodafone és a Yettel jelenlegi kínálata az eddigiekhez képest kevesebb díjcsomagot tartalmaz, ugyanakkor átláthatóbb a szolgáltatáspaletta. A Telekom és a Vodafone esetében különösen szembetűnővé vált, hogy a korlátlan hang- illetve adatkeretek előtérbe kerültek a díjcsomag-kínálatban, de mindhárom szolgáltató esetében szignifikáns tendenciaként jelenik meg, hogy egyre több szolgáltatást igyekeznek a havidíj fejében nyújtott szolgáltatások körébe beépíteni.

A hatóság szerint újdonság továbbá, hogy a mobiltelefon-szolgáltatásokon és a választható hang- és adatszolgáltatásokon túl a netbiztonságot kínáló szolgáltatások és a mozicsatorna-előfizetések is megjelentek.

Már használt telefonra is vehetünk fel hitelt

A Cofidis felmérése szerint négyből egy ügyfél vásárol okostelefont áruhitelre, nagyjából 150-200 ezer forintos értékben.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→