A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tavaly december 5-én vonta vissza a Tisza Takarékszövetkezet működési engedélyét, miután a betétesek biztonsága érdekében a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) kizárta tagjai közül a pénzintézetet.

A OBA december 11-én kezdte meg a Tisza Takarékszövetkezet betéteseinek kártalanítását, és a 20 munkanapos törvényi határidőn belül - ami kedden járt le - be is fejezte azt.
Tóth István kedden az MTI-nek elmondta: a Tisza Takarék korábbi ügyfelei közül annak a néhány tucat betétesnek a pénzét nem tudták még kifizetni, ahol ehhez gyám- és hagyatéki szervek közreműködése szükséges, illetve azokét, akiknél a takarékszövetkezetnél elhelyezett betét hitelfedezetként szolgált.

A takarékszövetkezet ügyfelei egyenként legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő, több mint 30 millió forintot kaphatnak, függetlenül attól, hogy magánszemélyről vagy vállalkozásról van szó.

A Tisza Takarékszövetkezet a 2014. szeptember végi adatok szerint 10 860 betétessel rendelkezett, működési területe jellemzően Jász-Nagykun-Szolnok megye és környéke. A takarékszövetkezet mérlegfőösszeg szerinti piaci részesedése a hitelintézeti szektorban nagyon csekély, mintegy 0,4 ezrelék volt. Az önkormányzatok nem tartoznak a biztosított betétesek körébe, így azok nem kapnak kártérítést az OBA-tól.