A friss bejelentés szerint idén Tóth Norbert dunaföldvári cukrászmester alkotása, a Boldogasszony csipkéje viselheti a kitüntető címet, a cukormentes torták versenyét pedig Gyuris László szegedi cukrászmester nyerte a Kicsi Gesztenye tortával.
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizenharmadik alkalommal hirdette meg a Magyarország tortája versenyt, ahol magyaros ízvilágú, az ünneppel vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket vártak, amelyek szigorúan csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhatnak.
Idén 31 torta közül választotta ki a szakmai zsűri a győztes süteményt, kétfordulós értékelés után. Az első körben az anonim nevezett tortákból választott ki a zsűri öt tortát, majd újrakóstolták a döntős tortákat és javaslatokat tettek azok tökéletesítésére. A döntőben a versenyzőknek a zsűri jelenlétében, élőben kellett elkészíteniük a tortákat.
Így áll össze a győztes torta
Tóth Norbert tehetséges fiatal cukrász, az elmúlt évek döntőinek rendszeres résztvevője, a tavalyi évben bronzérmet nyert. A Boldogasszony csipkéje a málna népies elnevezése. A nyertes torta összes rétegében megtalálható a gyümölcs, egy torta több mint hatszáz gramm málnát tartalmaz. Roppanós réteg, málnás áztatóval átitatott piskóta, málnás-fehércsokoládés krém, citromos-bazsalikomos felvert ganache, málna lekvár és málnás meringue alkotják a tortát. A csipkét a torta tetején a citromos, bazsalikomos felvert ganache idézi, melyek közeit málna lekvár tölti ki. Liofilizált málnadarabokkal megszórt meringue-gekkel és zöldre színezett fehércsokoládé lapkákkal díszítik.
A második helyezett Dezse Gergő Akali meggyes mandulatortája lett a szombathelyi Mészáros Cukrászdából, a harmadik helyen Ipacs Balázs Kékestető tortája végzett a tápiószecsői Hisztéria Cukrászdából.
A Magyarország cukormentes tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány hirdeti meg. Idén Gyuris László, a szegedi A Cappella Cukrászda aranykoszorús cukrászmestere győzött a Kicsi Gesztenye elnevezésű kreációjával. A torta ízvilágát a gesztenye alapozza meg, melyet a kellemesen savanykás áfonya és a mogyorós ropogós teszi teljessé. Az édesség tetejét cukormentes tejcsokoládé borítja, amit koronaszerűen vesznek körbe a csokoládé ívek. Így a torta a harmonikus, egyedi ízvilágához elegáns küllemet is kapott. A hozzáadott cukor nélkül készült Kicsi Gesztenye szeletenként csupán 14,9 gramm szénhidrátot és 204 kilokalóriát tartalmaz, így a cukorbetegek számára is jó választás lehet.
Augusztus 18-tól lehet megkóstolni a tortákat, országszerte több száz cukrászdában, amelyek listája itt lesz elérhető augusztus 14-től.
Év | Torta neve |
2007 | Madártej torta |
2008 | Szatmári szilvatorta |
2009 | Pándi meggytorta |
2010 | Szilvagombóc torta |
2011 | Kecskeméti barackos kölestorta |
2012 | Szabolcsi almás máktorta |
2013 | Milotai mézes grillázstorta |
2014 | Somlói revolúció |
2015 | Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta |
2016 | Az Őrség zöld aranya |
2017 | Balatoni habos mogyoró |
2018 | Komáromi kisleány |
2019 | Boldogasszony csipkéje |
Forrás: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete |