Alternatív útvonalakon már kijuthat Ukrajnából a napraforgó, ez pedig stabilizálta az étolajpiacot – mondta a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) elnöke a Világgazdaságnak. Vörös Attila elmondta: Magyarországon nincs étolajhiány, de azt ők is látják, hogy az árak magasabbak, mint korábban.
Már a háború kitörése előtt is jelentős áremelkedés zajlott a napraforgó-piacon, a gyártók pedig tavasz óta keresik a megoldásokat az ellátási problémákra. Az Ukrajna felől érkező beszállítás kedvező, de kis mennyiség, önmagában nem számottevő. Ezért ha éppen repce, vagy más növényi olaj érhető el stabilan a piacokon, akkor ahhoz igazított recepttel gyártanak.
Vannak gyártók, amelyek teljesen átálltak például a pálmaolajra, vagy a sertészsíradékra napraforgó helyett.
„A magyar élelmiszeripar az utóbbi két évben bizonyította, hogy a nem várt helyzetekkel is meg tud bírkózni” – mondta Vörös, aki a továbbiakban sem számít arra, hogy nem lesz étolaj a polcokon.
Korábban a nagyobb nyugat-európai országokban hiánycikknek számított az étolaj, a magyar piacon azonban nem vált rendszerszintűvé a probléma.