A fideszes politikus a Napi Gazdaság pénteki számában megjelent cikkre reagált, amely szerint a Zsolnay gyár a létéért küzd, miután a tulajdonosok ismét elhalasztották az évek óta ígért félmilliárd forintos tőkeemelést.

"A társaság 2009-ben került kritikus helyzetbe, amikor egy máltai off-shore cég próbálta megvásárolni. Ebből éppen napjainkra került ki, hiszen egy tőkeerős tulajdonos vállalta a működtetéséhez szükséges forrás bevonását, valamint egy áprilisban lejáró hitel kezelését" - hangsúlyozta Csizi Péter. Hozzátette: ezen juttatások összege év végére eléri az 500 millió forintot.

Létéért küzd a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt., miután a tulajdonosok ismét elhalasztották az évek óta ígért 500 millió forintos tőkeemelést − mondta lapunknak a társaság egyik vezető beosztású, neve elhallgatását kérő munkatársa. A cég kritikus helyzetéhez a minden korábbinál súlyosabb forráshiány mellett a megrendelésállomány csökkenése is hozzájárult, az elmúlt hónapokban a dísztárgyak mellett az épületkerámiák iránt is csökkent az érdeklődés.

A 90-es évek eleje óta számtalan tulajdonosváltást megélt, privatizált, majd újraállamosított társaság 2005-ben került az önkormányzat tulajdonába. A város 49 százalékos részvénycsomagját 2010-ben eladta az SCD érdekeltségi körébe tartozó Manufaktúra Befektető Kft.-nek, amelynek tavaly a Közgép Építő- és Fémszerkezet Zrt. lett a tulajdonosa. A Közgép a múlt év végéig nem tudott eleget tenni az adásvételi szerződésben vállalat 500 millió forintos tőkeemelési kötelezettségének. A város korábban csak három hónapos haladékra volt hajlandó, a két tulajdonos azonban február közepén abban állapodott meg, hogy a Közgép az év végéig teljesíti kötelezettségét. Csakhogy kiderült, a Zsolnay addig nem bírja ki, ráadásul már termelni sem tud, mivel a pirogránitgyártáshoz szükséges kemencéi tönkrementek. A lapunknak nyilatkozó szakember szerint a Zsolnay gépparkja teljesen elavult, eszközeinek többsége használhatatlan.