A legfrissebb heti monitoros statisztika szerint 10,9 százalékkal nőtt az online kasszaadatok szerint a hagyományos boltokban a költekezés – áll a blokk.com szaklap gyűjtésében.

Ez néhány nap híján lefedi a július hónapot, ráadásul egy héttel korábban is hasonló ütemet, 11,3 százalékot jelzett a statisztika.

Egyáltalán nem baj persze, hogy a járvány előtti, két évvel korábbi időszakhoz mérve turkálhatunk, hiszen ebből könnyen kiszámolható a megelőző időszaki boltos forgalom is, ha valaki arra kíváncsi – írja a portál. És az adott hónapé is, mivel a heti monitoros statek csak egy százalékos növekedési ütemet ad meg.

Arra ügyelni kell, hogy ezekben az adatsorokban a webáruházak és a boltokon kívüli piacok nincsenek benne, csak a hagyományos online kasszás boltok.

A júniusi statisztikák szokásos havi adatai már ismertek (ami a számvetésünk módszertana miatt fontos): ott a teljes, a webáruházakkal, piacokkal együtt kalkulált körben szépen ki is rajzolódik, hogy az egy évvel korábbihoz képest mért 14 százalékos folyóáras növekedéshez a boltos infláció dob majdnem 8 százalékot, így a mennyiségi ugrás 6 százalék lett.