Tragikus az építőanyag-piac, az építőanyag-kereskedők, illetve az építőipar helyzete, és amíg némely gyártó exporttal kompenzálja a kieső hazai keresletet, a kereskedők egyetlen menekülési lehetősége a számla nélküli értékesítés − mondta a Napi Gazdaságnak Antoni Péter, a Magyar Építőanyag-kereskedők Országos Egyesületének elnöke. Becslése szerint ma már a forgalom mintegy fele feketén bonyolódik.

A szigetelőanyagosokon valamit segít a napokon belül megnyíló 1,6 milliárdos lakossági pályázat, ez azonban aprópénz a piac egészét figyelembe véve − teszi hozzá. A kihasználatlan gyártási kapacitások óriásiak, egyes termelőknél teljes műszakban állnak a gépek. A kereskedők pedig − más választásuk nem lévén − létszámleépítéssel próbálnak túlélni. Az építőanyag-kereskedelemben meghatározó arányú kkv-knak nincs igazán váltási lehetőségük. Jobb esélyekkel indulnak a nagyobb cégek, amelyek szélesebb választékot és nagyobb készletet képesek tartani. A szűkülő piacon a beszerzési társaságokon belül is megindult a kiszorítósdi Antoni szerint.

Áremelésről a szigetelőanyagok minimális drágításán kívül szó sem lehet, ugyanakkor csökkenteni sincs már mód, mivel a kereskedők a beszerzési ár alatt, az év végi bónusz terhére értékesítenek. Antoni szerint eljött az a pillanat, amikor a cégek életben tartásához pénzt kellene betenni, erre azonban nagyon sokan nem lesznek képesek. Az idei év vízválasztó lehet a szektor számára, év végére az országosan mintegy 250-300 építőanyag-kereskedőből 150 is kénytelen lehet feladni tevékenységét.

A lakásépítések lefagyása nehéz helyzetbe hozta a téglagyártókat, a Leier Hungária azonban úgy rendezte át a termékstruktúrát, hogy a felújításban, kertépítésben, infrastruktúra-fejlesztésben nagyobb szerephez jutó építőanyagokkal kompenzálta a kieső téglakeresletet − mondta lapunknak Komlós Andor ügyvezető. A társaság árbevétele néhány százalékkal meg is haladja az egy évvel korábbit. Az ügyvezető az év hátralévő részében sem vár élénkülést a téglapiacon, amely két év alatt összességében 70 százalékkal zsugorodott.