Akkora a munkaerőhiány a szállodákban, hogy sokszor már az igazgatók vagy az értékesítők takarítanak
- mondta Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke az Inforádióban.
Szakácsok sincsenek, pedig még el sem indult igazából Nyugat-Európából a magyar szakemberek „elszívása”, ahogy az volt 2019 előtt is. Nagy a bizalmatlanság a szakmával szemben, amit vissza kell szerezni.
A budapesti szállodások mindent megtesznek annak érdekében, hogy legalább minimalizálják a veszteségüket, különféle akciókat hirdetnek az üzletembereknek is, hátha most már üzleti útra indulnak.
Ezek pótcselekvések, mert valós tevékenység Budapesten nem nagyon lehet
Vidéken teljesen más a helyzet, ugyanis a magyar emberek megindultak a belföldi célpontok felé. Vagyis a nyár a vidéki turizmust illetően ígéretesnek tűnik, azzal együtt, hogy sokan a külföldet választják – tette hozzá. A magyar lakosság nagy többsége nem a fővárosban él ugyan, de hosszú évtizedek tendenciája már, hogy a belföldi turizmus 75-80 százalékát a budapestiek adják, amin változtatni kellene, de ez nem megy egyik percről a másikra. Ráadásul ha sikerülne is megduplázni a nagyjából 8-10 százalékos vidéki foglaltságot Budapesten, az akkor is még csak 20 százalékot jelentene, ami közel sem elégséges ahhoz, hogy életben tartsa a fővárosi szállodákat.
Budapesten a szövetség az európai turisták visszatérésében bízik, akik 80-85 százalékát adták a budapesti turizmusnak a világjárványt megelőzően.
Ha nem is az, ami 2019-ben volt, de legalább egy olyan értelmezhető dolog, amivel a költségeket fedezni lehet.
Hiába érik el a 2019-es bevételi számokat, a költségek olyan szinten megemelkedtek, hogy az üzemi eredmény nem tudni, mikor értheti el a két évvel ezelőtti szintet.
- tette hozzá.