A kormány rendelettel stratégiailag kiemelt jelentõségű gazdálkodó szervezetté minõsítette a Székesfehérvári Fűtõerõmű Kft.-t. hétfő este 7 órai kezdettel - derül ki a legújabb Magyar Közlönyből. Az idén januártól új kategóriaként létrehozott "stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetek" (ilyen elsőként a Malév Zrt. lett) csőd- és felszámolási eljárásaiban ugyanis csak az állami felszámoló − az eddig alapesetben kizárólag pénzügyi vállalkozások, hitelintézetek, biztosítók felszámolását végző − Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. járhat el.

Még áprlis közepén a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pedzgette, hogy megsegíti az állam az elmúlt években komoly gazdasági problémákkal küzdő Gyulai Húskombinát Zrt.-t. Ennek része, hogy a VM javasolta a kormánynak a húskombinát stratégiailag kiemelt jelentőségűvé minősítését.

Mi történt Székesfehérváron?

A Fejér Megyei Hírlap akkori beszámolója szerint még április közepén a fehérvári képviselő-testület zárt ülésén egy határozatot hozott. Eszerint felszólították az Energott Fejlesztő és Vagyonkezelő Kft.-t és a Készpénz Kereskedelmi és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.-t, a Fűtőerőmű Kft. kisebbségi tulajdonosait, hogy tegyenek meg minden szükséges intézkedést a fűtőerőmű folyamatos működése és a távfűtés biztosítása érdekében. Döntött a közgyűlés arról, hogy a városi Széphő Zrt. a Főgáz Zrt.-től legfeljebb bruttó 840 millió forintért követelést vásároljon, amelyet beszámítanak a Fűtőerőmű Széphő Zrt.-vel szemben fennálló követelésébe. Ez utóbbi egy pénzügytechnikai intézkedés volt annak érdekében, hogy a hőszolgáltatás a továbbiakban biztosított legyen. Végleges megoldást azonban nem jelent, további egyeztetés folyik a Széphő mint fő tulajdonos és a két kisebbségi tulajdonos között, utóbbiak a menedzsment-jog miatt meghatározóak.

A rossz helyzetben lévő szolgáltató kft. 51 százalékát az önkormányzati tulajdonban lévő Széphő Zrt. birtokolja, 24,5-24,5 százalékban további tulajdonosok a dunaújvárosi Energott Kft. (tulajdonos-vezetője a szolgáltatási bizniszben közismert Pomázi Csaba), illetve a fehérvári Készpénz Zrt. (a tulajdonos-vezető az üzleti életben itt is ismert: Főrhécz Imre).

Mit jelent a stratégiailag kiemelt jelentõség?

Az érvényes szabályozás alapján ilyen kormányrendeletet olyan csődhelyzetbe került vagy fizetésképtelenné vált gazdasági társaságok esetében hozhatnak, amelyek reorganizációja és adósságainak rendezése nemzetgazdasági érdek, vagy éppen a megszüntetésük kiemelt gazdaságpolitikai érdek. Ezen cégek csőd- és felszámolási eljárását az általános szabályoktól eltérő szabályok szerint kell lebonyolítani; élükre állami vagyonfelügyelőt vagy felszámolót neveznek ki, amely csak az állami Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. lehet. Az erről szóló törvénymódosítást a tavaly nyáron fogadta el a parlament.

Az eltérő szabályokat kell alkalmazni a nemzetbiztonsági védelem alatt álló cég esetében is, ha "a veszteséges gazdálkodást eredményező okok miatt a vagyonhiány előreláthatólag nem szüntethető meg, a veszteségek halmozódása nem állítható meg, a gazdálkodó szervezet megmentési célú tulajdonosi vagy állami támogatásban nem részesíthető, de tevékenysége folyamatosságának és folytatásának érdekében közérdek fűződik a gazdálkodó szervezet vagyonának működő üzemként történő értékesítéséhez" - áll a jogszabályban.

Amennyiben a stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezet vagy az általa működtetett létesítmények nemzetbiztonsági védelem alá esnek, vagy honvédelmi, rendvédelmi, haditechnikai, energiaellátási szempontból nemzetközi vagy országos jelentőségű vagy a lakosság közműszolgáltatással való ellátása szempontjából stratégiailag kiemelt közszolgáltatást látnak el - a tevékenységük ellátásához fűződő közérdekre tekintettel - a csőd- és felszámolásokról szóló törvény általános szabályait és az attól eltérő, a stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetekre vonatkozó külön szabályokat kell alkalmazni.

Rendkívüli moratórium védi a céget

A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű céget - működésének időleges biztosítása érdekében - rendkívüli moratórium illeti meg (fizetési haladék) a vele szembeni követelések teljesítésében, ami a csődeljárás vagy felszámolás elindulásakor 90 nappal meghosszabbítható. Az állami felszámolót nem lehet felmenteni, szabálysértés esetén csak pénzbírság szabható ki rá.

A vagyonértékesítést nem nyilvános eljárás keretében bonyolíthatja le a felszámoló, az értékesítés és az értékesítés módja ellen nem lehet kifogással élni. A felszámoló - a működő üzemként való értékesítés érdekében - megtagadhatja a tájékoztatást az adós cég vagyoni és pénzügyi helyzetéről, szerződéseiről, szerződéseinek felmondásáról, készleteinek selejtezéséről a hitelezőknek, a munkavállalóknak, az üzemi tanácsnak és az állami foglalkoztatási szervnek egyaránt.