Tavaly a legtöbb munkahelyet amerikai cégek hozták létre Magyarországon - szám szerint 2729-et - idén lehet, hogy ukránok húzzák majd az új befektetéseket. A hazai befektetésösztönzéssel foglalkozó szervezet, a HIPA kimutatásai szerint a rajtuk keresztüláramló 2014-es hatvan befektetés összértéke 1,66 milliárd euró volt, s ezzel 11 ezer új munkahely jött létre.

A legtöbb munkahelyet létrehozó amerikai cégek után indiai és német vállalkozások következnek. Idén változhat a kép, hiszen most úgy tűnik, egy sor ukrán befektető szeretné Magyarországra hozni cégét. Ésik Róbert, a HIPA elnöke a mai évértékelő sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy volumenben a legtöbbet indiaiak - jelesül az Apollo Tyres - hoztak, őket kínai és japán cégek követték. A tavalyi befektetési rangsorban az élen továbbra is az autóipari beszállító cégek állnak, amelyeket a szolgáltató központok (SSC) követnek. A járműipai szektor immár a hazai feldolgozóipar negyedét teszi ki, az itt foglalkoztatottak száma 137 ezer fő felett van. Az SSC iparágban már 91 vállalkozás működik - negyedük vidéken -, az összes alkalmazotti szám 34 ezer főre duzzadt az elmúlt évben.

A tavalyi hatvan sikeres projektből 32 esetében a már meglevő tevékenység bővítéséről volt szó, és 28 minősült új befektetésnek. Az 1,66 milliárd forintos befektetési érték közép-európai szinten is jónak számít, hiszen sem a lengyel, sem a szlovák ügynökség nem tudott ennél jelentősebb tőkét az országba csábítani.

Ésik Róbert elmondta: jelenleg 96 projekt előkészítése folyik összesen 2,5 milliárd euró összértékben. Ha mind megvalósul(na), akkor több mint 18 ezer munkahellyel gyarapodnának a munkaügyi statisztikák. A kormány által kiemelt területek továbbra is az autóipari beszállítás és a szolgáltató központok, de a vegyipar és az energia szektor területén is "van keresnivalónk". A magasabb hozzáadott értéket képviselő elektronika és informatika dinamizmusát a mostani uniós költségvetési ciklusban jelentősen emelkedő K+F forrásoktól várja a HIPA elnöke. Az általa irányított szervezet idei költségvetése 2,9 milliárd forint - ez épp tíz százalékkal kisebb mint tavalyinál.