Élénkülés látszik az új közbeszerzési törvény novemberi hatálybalépését követően a nemzeti eljárásrend szerint lebonyolítandó, összefoglaló tájékoztatás közzétételével induló közbeszerzéseknél. Eddig közel 160 ilyen tájékoztatást tettek közzé az ajánlatkérők - ebben még csak arról informálnak a szervezetek, hogy milyen közbeszerzés kiírását tervezik, s ezek iránt jelezhetik érdeklődésüket a potenciális ajánlattevők.

Az összefoglaló tájékoztatókat a Közbeszerzési Hatóság (KH) honlapján - tehát nem a Közbeszerzési Értesítőben - kell közzétenni a nemzeti eljárásrendben, ha az építési beruházás értéke nettó 100 és 500 millió forint, az áru és szolgáltatás vásárlásának értéke 18 és 60 millió forint közötti. A dokumentumok a Közbeszerzési adatbázisból több kattintással kereshetők ki.

Ki, mire költ a közeljövőben?

A tájékoztatót között böngészve kiderül, hogy médiakampány indítását tervezi a BFTK Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. a 2016-os Budapesti Tavaszi Fesztiválhoz kapcsolódóan. A médiatervezésre és médiavásárlásra vonatkozó közbeszerzésre az érdeklődő cégek 2016. január 4. éjfélig jelentkezhetnek.

Budapest belvárosában élőket és közlekedőket érzékenyen érintheti, hogy az V. kerületi önkormányzat nekilát a Városház utca és környéke rekonstrukciója I. ütemének megvalósításához. A burkolatcsere, utcabútorok telepítése és a forgalomtechnikai munkák elvégzése a Városház utcát és a Párizsi utcát érinti (a Városház és a Petőfi Sándor utca közötti szakaszát). A felújítást 2016. augusztus 31-ig kell majd a nyertes kivitelezőnek elvégeznie. Az önkormányzat közbeszerzése iránti érdeklődést december 30., 9 óráig jelezhetik az ajánlattevők.

Egy helyen az összefoglaló tájékoztatók

Elérhetők, illetve kereshetők és naponta e-mailben is olvashatóak az "összefoglaló tájékoztatás" típusú hirdetmények a Közbeszerzési Hirdetmény Figyelő portálon (KHF.hu). A portál elsőként a közbeszerzés-figyelők közül strukturált formában elérhetővé tette ügyfelei számára az új közbeszerzési törvény egyik legfontosabb és legizgalmasabb változását - mondta a Napi.hu-nak Nádasdy Kata, a magyar és uniós közbeszerzési eljárások figyelésével foglalkozó KHF.hu igazgatója.

Máris kiszervezi az állami médiától hétfőn elbocsátott Jakupcsek Gabriella Ridikül című műsorának weboldala, a ridikul.hu "tartalmi- és szolgáltatás menedzsmentjét" az Új Média és Teletext Kft. (az állami tulajdonú cég tulajdonosi jogait az MTVA gyakorolja). A közbeszerzés iránt a cégek december 31., 16 óráig jelezhetik érdeklődésüket. (Az összefoglaló tájékoztatást december 22-én tették közzé.)

A Magyar Turizmus Zrt. felmérések készítésére bonyolít majd le közbeszerzést. A magyarok utazási szokásait vizsgáló, nagymintás, kérdőíves felmérést a Közép-Magyarország régióban, illetve az azon kívül eső régiókban kell lebonyolítani. A másik kutatás a magyarok jövő évi főszezoni (május eleje és szeptember vége közti) utazási terveit vizsgálja 1200 fő telefonos megkeresése alapján. A közbeszerzés iránti érdeklődést december 23-ig lehet jelezni.

A Magyar Diáksport Szövetség is közzétett három összefoglaló tájékoztatást december 21-én. A Balogh Gábor egykori öttusa világbajnok és sportügyekben miniszterelnöki tanácsadó (2013-2014-ben bruttó 9-9 millió forintért) által elnökölt szervezet három évre kötne szerződést rendezvényszerezésre, pr- és kommunikációs tevékenységre, valamint oktatásszervezési szolgáltatások ellátására a nyertesekkel. Mindhárom eljárásra december 31-ig lehet jelezni az érdeklődést az ajánlattevőknek.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem bútorok és műszaki eszközök beszerzésére tett közzé összefoglaló tájékoztatást december 20-án, erre december 30-án 14 óráig jelezhetik érdeklődésüket a potenciális szállítók. Az egyetem a Hungária körúti Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar szállójába vesz 160 kollégiumi ágyat matraccal, tanuló asztalt és széket, fali polcot, továbbá 40 hűtőszekrényt, 40 televíziót, 4 mikrohullámú sütőt és 7 ipari mosógépet.

Új szabályok - lesz verseny?

Az összefoglaló tájékoztatás közzététele a verseny meglétét hivatott mutatni, a kormány ezt a korábbi, úgynevezett háromajánlatos közbeszerzéseket ért uniós és magyar kritika miatt - amely szerint ezek nem nyilvános, gyakran csak látszatversenyt hozó eljárások - vezette be novembertől.
Az új szabályok szerint az ajánlatkérők továbbra is meghívhatnak három gazdasági szereplőt a közbeszerzésre, de az eljárás megindítása előtt legalább öt munkanappal a közbeszerzés fő adataival (az ajánlatkérő nevével és címével, a szerződés tárgyával és időtartamával, a teljesítés helyével) egy összefoglaló tájékoztatást is közzé kell tenniük a KH honlapján. Ez alapján bármely más ajánlattevő is jelezheti érdeklődését a beszerzés iránt, így az ajánlatkérőnek az általa kiválasztott három ajánlattevő mellett azoknak is el kell küldenie a közbeszerzést megindító felhívást, akik jelezték az érdeklődésüket. (Az így induló nemzeti eljárások formája továbbra is nyílt, meghívásos vagy tárgyalásos lehet.)

A BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt. budapesti ügyfélközpontjainak takarítására, karbantartási munkáinak ellátására tervez közbeszerzést lebonyolítani. A részvétel jogát a BKK fenntartja azoknak az ajánlattevőknek, amelyek nettó árbevétele nem érte el a 100 millió forintot az előző évben. Itt az érdeklődést december 31-én 10 óráig jelezhetik az takarító vállalkozások.

A Földművelésügyi Minisztérium háttárintézeteként működő Herman Ottó Intézet a XXII. kerület, Nagytétényi úti irodaháza felújítására és kialakítására keres vállalkozókat, összesen 1900 négyzetméter hasznos alapterületen, a földmunkáktól a kőműves és gépészeti munkákig. Itt már referenciát is kérnek, az elmúlt öt évben teljesíteni kellett legfeljebb 56 nap alatt a szerződés tárgya szerinti munkát, nettó 52,5 millió forint értékben. Érdeklődni december 29., 12 óráig lehet.

A Köztársasági Elnöki Hivatal az állami rendezvényeken a közterületek lobogózására és szőnyegezésére bonyolít majd le közbeszerzést. Az előzetes tájékoztatót december 16-án tették közzé, s már 23-án 12 órakor lejár a határidő, ameddig az érdeklődök jelentkezhetnek a beszerzésre. A hazánkba látogató magas rangú külföldi személyiségek tiszteletére kell a hivatalos programok helyszínein dekorálni a vendég országok vagy nemzetközi szervezetek lobogójával, illetve a magyar lobogóval.

A dokumentumok között több érdekes beszerzés is feltűnhet, ilyen például a BKK Zrt. jegyellenőrök számára tervezett korrupcióellenes tréningje, amelynek már december 18-án lejárt a jelentkezési. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) a törvényi minimum, azaz 5 munkanapos határidőt szabott meg a buszbérletre vonatkozó közbeszerzésének jelentkezésére - ez december 15-én szintén lejárt. Az MTVA a műsorkészítési és egyéb feladatokhoz eseti jelleggel vesz igénybe személyszállításra buszt, nettó 24,9 millió forint keretösszegben.

Az egyik nagy beszerző, a MÁV-Start Zrt. közel három tucat összefoglaló tájékoztatást jelentetett már meg, ezeken a törvényi minimum, azaz 5 munkanapos jelentkezési határidőt szabott meg az érdeklődőknek, például december 18-án lejárt a piackutatásra, valamint az utastájékoztatás és havaria kommunikáció fejlesztésére, a vonatinfó mobil alkalmazás jegyértékesítés célú fejlesztésére tervezett közbeszerzésének jelentkezési határideje.