A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Formai és tartalmi okok miatt egyaránt kéri a Magyar Bankszövetség a végtörlesztésről szóló törvény visszamenőleges hatályú megsemmisítését − derült ki az Alkotmánybíróság által lapunknak megküldött beadványból. A passzus jövő év márciusban hatályát veszti, ám ekkor még folyhatnak majd jogviták, amelyeknél a végtörlesztés szabályait figyelembe kellene venni − szól a beadvány.

A törvényalkotók a beadvány szerint nem biztosítottak elegendő időt a felkészülésre sem, s hiányzott a hatástanulmány készítése is, ráadásul a jogalkotó az MNB véleményét sem kérte ki a jogszabály megalkotásakor. A törvény megalkotásának módja azt látszik alátámasztani, hogy a törvényalkotási szabályok betartása formális volt. Ez azért nem egyedülálló, s törvény emiatt még nem került a kukába.

A beadvány szerint a törvény sérti a szerződési szabadság alkotmányossági elvét. Egy Ab-határozatra hivatkozik, amely szerint ha a társadalmi méretű változások a szerződések nagy tömegét érintik, indokolt és alkotmányosan nem kifogásolható, egy általános megoldás kidolgozása. Ám az Ab is jelezte: az állam jogszabállyal egy szerződés tartalmát csak nagyon kivételesen változtathatja meg alkotmányosan, és olyan feltételek fennállása esetén, mint amilyen feltételek fennállását a bíróságon kért szerződésmódosítás megkövetel.

Szem előtt kell tartani a módosítás következtében keletkező terhek felek közötti méltányos elosztását. A törvényhozó által preferált csoport tagjai azok az adósok, akiket az árfolyamváltozás és általában a gazdasági válság súlyos következményei a legkevésbé sújtottak. Közvetett hatás, hogy a törvény szerinti végtörlesztésre képtelen devizaadósok helyzetét is kedvezőtlenebbé teszi a törvény elfogadását megelőző időszakhoz képest.

A beadvány szerint a törvény diszkriminatív, hiszen kizárja, hogy a fix törlesztésben meghatározott árfolyamnál magasabb árfolyamon folyósított devizakölcsön szerződés adósa éljen a rögzített végtörlesztés lehetőségével, miközben azzal nem számol, hogy a korábban, alacsonyabb árfolyam mellett felvett hiteleken azok tulajdonosai a futamidő valamely szakaszában árfolyam-előnyt realizálhattak.