A tárca megjegyzi, hogy a műholdas adatok szerint a JRC a júniusban becsültekhez képest a július közepi adatok alapján a kukorica esetében 14 százalékkal, napraforgónál 9 százalékkal csökkentette a hozamvárakozásokat. Előbbinél hektáronként 6,77 tonnára, míg utóbbinál 2,73 tonnára módosították a korábbi 7,47 tonnás, illetve 3,01 tonnás prognózist.

Az elemzés az elmúlt hetek hőhullámának csupán mintegy feléig keletkezett adatain nyugszik, így ez csak köztes becslésnek tekinthető az Agrárminisztérium szerint. A tényleges kiesés mértékében döntő lesz a következő napok és hetek időjárása.

Uniós szinten (EU27) a kukorica esetében 4 százalékos, azaz hektáronként 7,24 tonna, a napraforgó esetében 5 százalékos, vagyis hektáronként 2,09 tonna csökkenésre számítanak. Az Ukrán Nemzeti Hidrometeorológiai Központ a kukorica terméskiesését 20 és 30 százalék között valószínűsíti Ukrajnában, a napraforgó esetében 4 százalékos terméskiesést várnak.

A Hungaromet Zrt. agrometeorológia adatai szerint az elmúlt harminc nap csapadékösszege 20-50 milliméterrel marad el az ilyenkor szokásostól, kivétel képeznek ez alól az Alföld középső tájai, valamint a Felső-Tisza vidéke.

A nagy területi eltérésekre az is rámutat, hogy a középső országrészben sokfelé még a 20 millimétert sem érte el a csapadék mennyisége, miközben a Dunántúl nyugati kétharmadán jellemzően 30-70 millimétert, az Alföld keleti kétharmadán és északkeleten 50-90 millimétert mértek.

A turisták özönlenek, de a víz nem

A görög Naxosz szigetének legnagyobb víztározója kiszáradt, és csak a teknősök számára hasznos, akik az iszapos sekély vizekben cirkálnak. Kárpáthosz szigetén a hatóságok korlátozták az úszómedencék feltöltését, míg az északi Thászosz szigetén sótalanító egységet keresnek, hogy a tengervizet ihatóvá tegyék.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→