A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele jelentősen, 52,6 százalékkal, 11,9 ezer tonnára nőtt 2024 január–áprilisában az előző év azonos időszakához viszonyítva. A legfőbb partnerek Románia, Ausztria és Albánia voltak – derült ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentéséből.

Az élősertés-behozatala 11,7 százalékkal 23,6 ezer tonnára bővült ugyanebben az időszakban. A legnagyobb beszállítónak Szlovákia, Horvátország, Németország és Csehország számított.

A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége éves 22,5 százalékkal emelkedett (55,2 ezer tonna), értéke pedig 22,4 százalékkal nőtt 2024 első négy hónapban. A legtöbb húst Romániába, Olaszországba és Horvátországba szállították.

A sertéshúsimport volumene 11,9 százalékkal (50,2 ezer tonna) bővült, értéke 19,2 százalékkal volt nagyobb mint egy évvel korábban.

Az importált élelmiszer több mint kétharmada Németországból, Spanyolországból, Ausztriából és Lengyelországból származott.

Ezzel szemben az EU – az Európai Bizottság adatai szerint –  8,2 százalékkal kevesebb (1,1 millió tonna) friss, fagyasztott és feldolgozott sertéshúst értékesített a nemzetközi piacon 2024 január–márciusában, mint a megelőző év azonos időszakában

Csökkenő magyar és uniós árak

Az AKI adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 864 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2024 25. hetében: vagyis 7,5 százalékkal csökkent az előző év azonos hetének átlagárához képest.

Az unióban az „E” kereskedelmi osztályba tartozó sertés vágóhídi belépési ára 2,2 euró/kilogramm hasított hideg súly volt 2024 májusában, ami 8 százalékkal csökkent egy év alatt.

Az EU-s sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak sertésárai 2024 26. hetében átlagosan 12,9 százalékkal maradtak el az előző év azonos hetének átlagárától.

Ezzel szemben a tengerentúli piacokon nőtt az ilyen típusú élelmiszer árszabása: idén májusban az Egyesült Államokban 2,01 dollár/kilogramm volt a hasított hideg súly ára,  ami 19,5 százalékkal magasabb az egy évvel korábban. Brazíliában (9,62 brazil reál/kilogramm) 7,4 százalékkal emelkedett a sertés csereértéke a megfigyelt időszakban. 

Globálisan fogy a sertéshús

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) júniusban megjelent rövid távú előrevetítése szerint a világ sertéshústermelése előző évihez képest 1,2 millió tonnával, 123,34 millió tonnára csökkenhet az  2024-ben. 

A FAO prognózisa szerint a következő államok és államközi szervezetek lehetnek 2024-ben a legnagyobb előállítók:

  • Kína – 56,9 millió tonna
  • Európai Unió – 20,7 millió tonna
  • Egyesült Államok – 12,7 millió tonna
  • Brazília – 5,4 millió tonna 
  • Oroszország – 4,8 millió tonna

A sertés a világ hústermelésének 33 százalékát teheti ki az idén.

Éves összevetésben 2,5 százalékkal élénkülhet sertéshús globális kereskedelme az idei esztendőben. A legnagyobb sertéshúsimportőr továbbra is Kína maradhat 2,2 millió tonna körüli behozatallal, az elsőszámú exportőr pedig az Európai Unió lehet.