A nemzetközi hitelminősítő az ESM rövid futamidejű kötelezettségeire is a lehető legjobb, "F1 plusz" osztályzatot adta. Az ESM új besorolásainak kilátása stabil.

Az osztályzatok megállapításához fűzött indoklásában a Fitch az euróövezeti pénzügyi stabilitási eszköz (EFSF) helyébe lépő új pénzügyi mentőmechanizmus sajátosságai közül kiemelte a "korai figyelmeztetőrendszert", amely biztosítja az ESM tőkeigényének időbeni kezelhetőségét.

Az ESM erősségei közé sorolta hétfői londoni elemzésében a Fitch a magas minőségű és likvid eszközöket, amelyek folyamatosan legalább tizenkét havi lejáró ESM-kötelezettséggel lesznek egyenértékűek, valamint azt az előírást, hogy a befizetett tőkerátának és a tartalékoknak mindig el kell érniük az adósságállomány legalább 15 százalékát.

Ugyancsak a legjobb besorolást alátámasztó tényezők között említette a cég az ESM elsőbbségi hitelezői státusát, ami a Fitch szerint érdemben csökkenti a kihelyezésekből eredő szuverén hitelkockázatot, és erősíti a behajtási kilátásokat valamely adós nem fizetővé válása esetén.

A Fitch Ratings elemzése kiemeli, hogy az ESM 500 milliárd eurós teljes hitelkihelyezéséi kapacitásának 92 százaléka mögött olyan euróövezeti részvényes tagállamok befizetett és lehívható tőkéje áll, amelyek a Fitch besorolási listáján legalább "AA mínusz", vagy ennél jobb szuverén adósosztályzattal szerepelnek. Ez az arány kedvezőbb a cég által "AAA" besorolással ellátott más kormányközi pénzügyi szervezetekénél.

A Fitch Ratings közölte ugyanakkor, hogy - amint azt már korábban is jelezte - Görögország euróövezeti tagságának megszűnése esetén az összes euróövezeti tagállam szuverén besorolásait, és a szuverén adósosztályzatokkal azonos szintre besorolt más euróövezeti szervezetek, köztük az ESM minősítéseit rövid időn belüli osztályzatrontás lehetőségére utaló negatív besorolási megfigyelés alá venné, mivel egy ilyen fejlemény nyomán a cég átértékelné az euró melletti szélesebb körű politikai elkötelezettséget, valamint a görög távozás potenciális járványhatásait és pénzügyi következményeit.

Ugyanezt helyezte kilátásba nemrég egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő is. A Moody's Investors Service - a világ legnagyobb hitelminősítő csoportja - néhány hete Londonban ismertetett átfogó elemzésében közölte, hogy ha Görögország távozni kényszerül a valutaunióból, akkor az euró további léte kerülne veszélybe, és ebben az esetben a cégnek felülvizsgálat alá kellene vennie az összes euróövezeti szuverén adós, köztük a lehetséges legjobb - e cég módszertanában "Aaa"-val jelölt - osztályzatú tagországok besorolásait is.

A legnagyobb EU- és eurógazdaságok közül már csak Nagy-Britanniának és Németországnak van mindhárom globális hitelminősítőnél - Moody's Investors Service, Standard & Poor's, Fitch Ratings - elit "AAA/Aaa" szuverén adósbesorolása.