Ha az észak-koreai sztálinista rezsim további esélyt kap arra, hogy fejlessze atombombáját és rakétatechnológiáját, akkor sokkal közelebb kerülhet fő célja eléréshez, nevezetesen ahhoz, hogy közvetlen atomcsapást mérjen az Egyesült Államokra - derül ki a Pentagon jelentéséből, amely a Reuters tudósítása szerint tegnap került a kongresszus elé. A védelmi minisztérium évente rendszeresen készít stratégiai elemzéseket, ezek egyik első idei változata figyelmeztet a fokozódó veszélyre. A Taepodong-2 névre keresztelt hordozó eszközt interkontinentális ballasztikus rakétává fejleszthetik, amellyel megtámadhatják az USA egyes részeit.

Észak-Korea egy többlépcsős hordozórakétával műholdat juttatott föld körüli pályára decemberben, ami jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy előbbre lépjen a hosszú távú rakéták technológiájának területén - állapítja meg a jelentés. Eközben tovább javítja atomfegyverit, amit a februári kísérleti nukleáris robbantással támasztott alá. A veszély tovább növekszik, ha a rezsim a rendelkezésére álló gyenge erőforrásokat a következő időszakban is ezeknek az eszközöknek a fejlesztésére fordítja.

Atomfegyverekkel játszanak

A Pentagon szerint Észak-Korea az USA egyik legnagyobb biztonsági kihívása. Nem csupán az említett okok miatt, hanem azért is, mert szívesen értékesít fegyvereket más országoknak, illetve azért, mert hajlamos a provokatív, a környező régió stabilitását aláásó viselkedésre.

A jelentés olyan időszakban készült, amikor kiéleződött a feszültség Észak- és Dél-Korea, illetve az északi rezsim és az USA között. A decemberi műholdfelbocsátásra és a februári atomrobbantásra Washington új szankciókkal válaszolt, továbbá megkezdték az elmúlt években megszokottnál kiterjedtebb amerikai-koreai hadgyakorlatot, amire Phenjan atomcsapással fenyegetőzött és lezárta a közös észak- és dél-koreai ipari övezetet. Észak-Korea 2005-ben azt ígérte, hogy segélyekért cserébe feladja atomprogramját, ám most kijelentette, hogy folytatja az atomfegyverek fejlesztését.