Petr Necas a cseh kormány szerdai ülése utáni sajtótájékoztatón jelezte: nem zárható ki, hogy a Cseh Köztársaság ez ügyben az Európai Bírósághoz is fordul.

"Számunkra nagyon fontos megakadályozni azt, hogy ennek az adónemnek a bevezetése megkárosítsa az Európai Unión belüli egységes pénzügyi szolgáltatások piacát. Bizonyos esetekben ez az adó az EU azon tagállamait is megkárosíthatja, amelyek nem csatlakoztak a megállapodáshoz" - mutatott rá a cseh kormányfő.

Kifejtette: ha például egy cseh és egy svéd bank egy olyan ország kötvényeivel üzletelne, ahol bevezették a pénzügyi tranzakciós adót, akkor ez a tranzakció adóköteles lenne. A cseh adóhatóságnak kötelessége lenne az adót kiszabni és elküldeni az érintett országba.

"Ez egy olyan dolog, ami számunkra csak nagyon nehezen fogadható el. Mi itt olyan pozícióban vagyunk, hogy nagyon figyelünk. Ez olyan pozíció, amely nem zárja ki a határozottabb lépéseket sem, például az Európai Bíróság irányában" - magyarázta a cseh kormányfő újságíróknak.