A 25 éven aluliak majd fele állás nélkül van Görögországban és Spanyolországban, 1,9 millióval nőtt az unióban a munkanélküliek száma, és az összesen 24,3 millió munkanélküli 43 százaléka már több, mint egy éve van állás nélkül. Ráadásul az uniós GDP összesen 0,6 százalékkal nőtt 2011 utolsó negyedévében, míg nyolc tagállam recessziótól szenvedett - sorolta Andor László foglalkoztatásért felelő uniós biztos mai manchesteri beszédében, amelyet egy, a válság kihívásaival foglalkozó nemzetközi szakszervezeti konferencián tartott. A biztos szerint a tartós munkanélküliség a képességek romlását, a személyek foglalkoztathatóságát rontja, és növeli a szegénységi kockázatot, ami Európa gazdasági potenciáljának fokozatos romlásához vezet, és az uniónak mindenképpen foglalkoznia kell az európai munkaerőpiaci problémákkal.

Andor László szerint növekedés nélkül a megszorítások nem vezetnek feltétlenül eredményre. Az Egyesült Királyságban a megszorító intézkedések hatására 250 ezer közszolga állása szűnt meg, az ifjúkori munkanélküliség pedig eléri a húsz százalékot. A közszféra karcsúsítása a hiány csökkentését szolgálná az Egyesült Királyságban is, ám Andor figyelmeztetett: az Eurostat adatai szerint a 2011/2012-es évben összesen 1,1 százalékkal fog csökkenni a 2010/2012-es évi adathoz képest, ami nem biztos, hogy elegendő eredmény. A brit  államadósság pedig már negyedik éve szakadatlanul növekszik, jelenleg 86.8 százalék. A biztos szerint jelenleg nem látható, a drasztikus kúra meggyógyítani vagy megölni fogja a beteget. Eközben a tengerentúlról biztató adatok érkeznek, csökkenő munkanélküliségi rátákkal, tehát az USA valószínűleg más eszközökkel kíván úrrá lenni a válságon.

Kitörési pont lehet a zöld gazdaság

Andor elismerte, az európai fiskális politika manőverezési tere viszonylag kicsi, tehát nehéz kialakítani azt a környezetet, ahol a növekedés is beindulhatna a fiskális konszolidáció mellett. A magas államadósság növelte az európai államok sebezhetőségét, mivel nem tudtak anticiklikus intézkedéseket tenni. A Bizottság viszont két hete fogadta el a "foglalkoztatási csomagot", amely hozzájárulhat a munkahelyek számának növekedésével járó kilábaláshoz, a következő hetekben pedig az Európai Unió vezetői a növekedési programot fogják megvitatni. A munkaerőpiaci alkalmazkodás rövid távon fájdalmas intézkedésekkel járt számos tagállamban, ám Andor szerint érdemes a hosszabb távval is foglalkozni: szerinte csak a zöld gazdaságban 20 millió munkahely jöhet létre az elkövetkezendő tíz év alatt, ha a megfelelő középtávú intézkedéseket meghozzák.

Andor szerint meg kell változtatni a kapcsolódó közpolitikákat, költségvetés-semleges adóváltoztatásokat kell végrehajtani a az élőmunkát terhelő adók irányából a zöld, környezeti adók irányába, nagyobb támogatást nyújtva a kezdő vállalkozásoknak, az önfoglalkoztatóknak, a szociális gazdaságnak, növelve a munkaerő képzettségét. A szociális kérdések élvezzenek ugyanolyan prioritást, mint a pénzügyi kérdések, követelte, miközben a gazdaságnak a technológia segítségével erőforrás-hatékonnyá kellene válnia.

Zavargások jöhetnek

A szigorú pénzügyi intézkedések nemkívánatos mellékhatásaként állások tömegei tűntek el, csökkent az adóbevétel és nőtt a szociális ellátásokra szorulók száma. A biztos figyelmeztetett, hogy ez európai alapértékek erodálásához, a populizmus térnyeréséhez és zavargásokhoz vezethet. Szerinte bizonyos mértékig egységesíteni kellene az európai munkaerőpiacot, de legalábbis több és mélyebb együttműködésre van szükség e téren. Andor sürgette az EURES, az európai virtuális állás-piactér megreformálását is, hogy valódi munkakínálatot nyújtson az európai polgároknak. Európának egyszerre kellene munkahelyeket és szociális biztonságot teremtenie (szerencsésebb államokban megőriznie), miközben globális versenyképességét is növelnie kellene. A biztos szerint a tagállamok közti szorosabb együttműködés lehet a megoldás, és több figyelem a szociális és a munkaerőpiaci problémákra. A válság és a globalizáció együtt teszteli Európa jelenlegi szociális modelljét, ami viszont Andor szerint nagy részben megőrzendő érték, még ha szükség is van reformokra.