A szlovén IMAD makrogazdasági elemző intézet csökkentette idei GDP-növekedési előrejelzését. Az új prognózis szerint az ősszel kiadotthoz képest 0,5 százalékponttal nagyobb mértékben, 1,9 százalékkal csökken az ország GDP-je az idén. Szlovénia gazdasági teljesítménye 2012-ben 2,3 százalékkal zsugorodott.

A makrogazdasági elemzőintézet szerint Szlovéniában 2014-ben indul meg a gazdasági növekedés 0,2 százalékos ütemben, majd 2015-ben már 1,2 százalékos növekedést ér el.

A szlovén gazdasági teljesítmény idei zsugorodása várhatóan mély nyomot hagy a munkaerőpiacon, a foglalkoztatottak száma csökkenni fog mind a magán-, mind pedig a közszférában.

A munkanélküliek száma idén elérheti a 123 ezret a tavalyi 110 ezer után, és 2014-re már meghaladhatja a 124 ezret is. A regisztrált munkanélküliek aránya idén 13,4 százalék lehet.

Az export idén 1,2 százalékkal növekedhet, a beruházások viszont 0,5 százalékkal csökkennek. A gazdasági növekedést elsősorban a fogyasztás csökkenése hátráltatja Szlovéniában. A lakossági fogyasztás idén 4 százalékkal, a közszféra fogyasztása pedig 2,9 százalékkal csökken.

Az IMAD előrejelzésében a költségvetési konszolidációs és deficitcsökkentő, valamint a bankrendszer stabilizálását célzó kormányzati erőfeszítések folytatódásának feltételezésével élt. Amennyiben azonban az erőfeszítések nem érik el a céljukat, ez fokozza a gazdasági visszaesés kockázatait - mondta Boatjan Vasle, az intézet igazgatója.