Az új szerb kormány legnagyobb problémája nem Koszovó és az európai integráció, hanem az, hogyan küzdjön meg a gazdasági válsággal - nyilatkozta Rasim Ljajic kereskedelmi miniszter a Vecernje Novosti című napilapnak. Mint mondta, ennek érdekében szeptemberben radikális változások programját jelentik be. Ennek része a társadalom gazdagabb részének megadóztatása. Részleteket nem árult el, de valószínűleg szélesebb körről van szó, mint amilyet a progresszív adózás bevezetésére tett korábbi kísérletek érintettek. Az úgynevezett gazdagok adója ugyanis teljes kudarcnak bizonyult - 2009-ben mindössze 14 millió eurót hozott a kincstárnak, ezért megszüntették. Az új adónál jelentősebb bevétel növekedést várnak a jelenleg 18 százalékos áfa emelésétől, amelynek mértéke azonban Mladjan Dinkic pénzügyminiszter szerint "nem fogja meghaladni a 20 százalékot". Az alapvető élelmiszerek forgalmi adóját változatlanul 8 százalékon hagyják.

A bevételek növelése mellett elengedhetetlen a kiadások csökkentése, különösen annak fényében, hogy a kormány ígéretet tett a költségvetési hiánynak az idei 7-ről jövőre 4 százalékra csökkentésére. Ljajic szerint meg kell szüntetni számos állami szervezetet, a közalkalmazotti béreket havi 160 ezer dinárra (1500 euró) maximálni, és át kell alakítani a nyugdíjrendszert, megállítva a nyugdíjak növekedését. A pénzügyminiszter adótanácsadója szerint ezeket a lépéseket elkerülhetetlenné teszi az a tény, hogy a költségvetési kiadások kétharmadát teszik ki a köztisztviselői bérek és a nyugdíjak - írta a bne.

A helyzet súlyosságára jellemző, hogy a belgrádi jegybank havi jelentése szerint az ország idén is recesszióban marad, és az infláció 10 százalékos lesz. Ezzel még a Fitch Ratingsnél is pesszimistább, amely két napja stabilról negatívra rontotta az ország kilátásait, és stagnálásra számít. Enyhíthetné a problémák súlyát a megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal a februárban befagyasztott 1 milliárd eurós hitelkeret újbóli megnyitásáról, de miután az új kormány brutálisan felszámolta a jegybank függetlenségét, erre gyakorlatilag nincs esély.