A távfűtőművek illetékese elmondta: a zimankós idő beköszöntése óta Újvidék gázfogyasztása egyre nagyobb, eléri a napi 1,5 millió köbmétert, ami kétszerese a tavaly februári értéknek.

Aggasztóvá kezd válni a helyzet Szerbiában az áramfogyasztás terén is. Dragomir Markovic, a szerb áramellátó vállalat (EPS) vezérigazgatója közölte: ha a fogyasztás a jelenlegi szinten marad, legfeljebb 7-10 napig bírják a terhelést. "Már nem lehet tovább fokozni a napi áramtermelést, és az áramimport növelésére sincs lehetőség, elértük a maximumot" - mondta. Belgrádban és más városokban csökkentették a közvilágítást, a kirakatok kivilágítását, takarékosságra szólították fel a lakosságot.

Közben 13-ra növekedett a rendkívüli hideg áldozatainak a száma: Pancsován megfagyott egy idős asszony. A Nyugat-Balkánon az eddigi összesítés szerint összesen 27 ember halálát követelte a fagy: 13-at Szerbiában, 8-at Boszniában, 3-at Horvátországban és egyet-egyet Montenegróban, Macedóniában és Albániában.

A szerb kormány indítványozta, hogy - mivel a jövő héten, február 15-én és 16-án egyébként is ünnep lesz - az érvényben levő iskolai kényszerszünetet hosszabbítsák meg február 18-ig.

A belgrádi katonai orvosi akadémia baleseti sebészeti osztályán több mint száz embert láttak el a járdákon történt balesetek miatt.

A magyar, a horvát és a szerb vízügyi szakemberek szerdai zombori megállapodásán elvi egyetértés született, hogy napokon belül négy magyar jégtörő érkezik a szerb-horvát határt képező Duna-szakaszra, és két jégtörő Vukovárnál, másik kettő pedig Apatinnál fog állomásozni. A megállapodást az illetékes szerb és horvát állami szervek elé terjesztették jóváhagyásra - számolt be az MTI.

Horvátországban is rekord hideget mértek csütörtök reggel. Az autópályák egyes szakaszain az erős széllökések miatt szünetel a forgalom.

A horvát hatóságok felszólították a lakosságot, hogy tartalékoljon gyógyszert, fűtőanyagot, mert további hideghullámra lehet számítani. Zágrábban több mint 50 személyt bírságoltak meg azért mert járdáikról nem takarították el a havat és a jeget. A büntetés 700-1000 kuna (27-39 ezer forint).

Splitben "áll a bál", mert gyakorlatilag szétesett a város közterület-fenntartása. Eddig több mint 600 ember szenvedett ilyen-olyan balesetet a csúszós járdákon az el nem takarított hó- és jégtakaró miatt. Sokakat felháborítanak a város egyes vezetői részéről elhangzó fennhéjázó és sértő megjegyzések is, mint például: "miért kell az időseknek ilyen időben az utcán mászkálniuk", "magukra vessenek", "az emberek miért nem viselnek alkalmas lábbeliket".

A károsultak bejelentették, hogy perelni fogják a város vezetését az elszenvedett károkért. Ivo Josipovic horvát elnök is beismerte, hogy a hatóságok minden szinten hibát követtek el, és a Dalmáciában előállt rendkívüli helyzetből mindenkinek tanulnia kell, "mert a rendszer felmondta a szolgálatot".