Az Európai Unió, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok versenyhatóságai egy közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben rögzítették, hogy a mesterséges intelligencia, különösen az alapmodellek, mint például a ChatGPT, jelentős innovációs potenciállal bírnak, ugyanakkor versenyjogi kockázatokat is hordoznak. Az alapmodellek olyan általános célú AI rendszerek, amelyek számos alkalmazási területen felhasználhatók, beleértve a szöveg, kép és videó generálását is.

Közös elvek, független döntések

A nyilatkozatot az Európai Bizottság, az Egyesült Királyság Verseny- és Piacfelügyeleti Hatósága (CMA), valamint az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) és Igazságügyi Minisztériuma írta alá. A dokumentumban hangsúlyozzák, hogy bár jogi hatáskörük és környezetük különbözik, továbbá döntéseiket mindig szuverén és független módon hozzák meg, azonban a globális problémák természete miatt fontosnak tartják a közös megértést és az információk megosztását a megfelelő intézkedések érdekében.

A hatóságok három fő kockázatot emeltek ki

  1. a kulcsfontosságú erőforrások, mint az adatok és a csúcstechnológiájú AI chipek ellenőrzése;
  2. a piaci erőfölény megszilárdítása vagy kiterjesztése a mesterséges intelligenciához kapcsolódó piacokon;
  3. valamint a nagy szereplők közötti partnerségek. 

A versenyhatóságok célja a fogyasztói választási lehetőségek biztosítása, a különböző szolgáltatások interoperabilitásának elősegítése és az antikompetitív taktikák megakadályozása.

Versenyhatóságok fellépései és vizsgálatai

A brit CMA különösen figyelemmel kíséri a nagy technológiai cégek és az alapmodell fejlesztők közötti partnerségeket, mint például az Amazon és az Anthropic közötti együttműködést. A nyilatkozat azonban nem változtat a CMA fúziós felülvizsgálati folyamatán az AI partnerségek esetében, beleértve a Microsoft és az OpenAI együttműködését is. Az Európai Bizottság állítólag megszüntette a Microsoft OpenAI-ba történő befektetésének és partnerségének vizsgálatát, de továbbra is vizsgálja az antikompetitív vonatkozásokat. Az amerikai FTC saját vizsgálatot indított az ilyen partnerségek ügyében januárban.

Az új megállapodás értelmében a szabályozó hatóságok három alapelvet fogadtak el a verseny és a fogyasztók védelme érdekében:

  1.  a tisztességes üzletvitel;
  2. a rendszerek interoperabilitása;
  3. a vásárlók választási lehetőségeinek biztosítása. 

Az AI fejlesztéseinek közérdekű hasznosulása érdekében fontos, hogy a piacokat korlátozó stratégiák ellen folyamatosan éber figyelemmel lépjenek fel.

Szerző: Tieger Endre, az EuroAtlantic Tanácsadó elemzője