A hivatalos adatok szerint a cseh lakosság kezében súlyban mérve kétszer annyi arany van, mint a jegybank trezorjaiban - írta a Radio Praha. Becslések szerint az átlagpolgárok összesen 19,35 tonna aranyat birtokoltak 2021 végén, miközben a prágai központ bank 10,6 tonnát. Az adatokat közlő Zlato.cz elemzője, David Marásek szerint a helyzet normális a gazdag országokban.

Például a Csehországnál több mint nyolcszor népesebb Németországban a háztartások 9000 tonna aranyat tartanak otthon, miközben a Bundesbanknak csak 3362 tonna aranya van. Olaszországban 6418 tonna arany a privát tulajdon és 2452 a jegybanki. Franciaországban 4714 tonna és 2436 tonna ez az adatpár.

A Cseh Nemzeti Bank álláspontja szerint - ami nem éppen világrengető megállapítás - az arany nem optimális eszköz a jegybankok kezében a külföldi valutatartalék biztosítása érdekében. Napi szinten nem használják a devizaüzletekben, mivel ezek lényege az azonnal adásvétel lehetősége. Az arany likviditása nem elegendő ehhez.

Marásek beszámolója szerint a cseh központi bank tavaly négyszer vásárolt aranyat, összesen 1,25 tonnát, ám miután a készlet egy részét felhasználták aranyérmék verésére, a nettó növekmény csak 777,5 kilogramm. Egy évvel korábban, 2020-ban 1,835 tonna aranyat vettek, összhangban azzal, hogy a jegybankok az elmúlt években növelték aranytartalékaikat.