Messze van még az Európai Központi Bank (ECB) attól, hogy véget vessen a laza monetáris politikának - jelezte a Euromoney londoni konferenciáján Benoit Coeure, az ECB igazgatóságának tagja. A befolyásos jegybankár beszédében leszögezte: semmiféle jelét nem akarja adni annak, hogy az eurózóna monetáris politikája megváltozna a közeljövőben. A jelenlegi gazdasági feltételek mellett nem hagynánk jóvá egy fordulatot - figyelmeztetett Coeure, hozzátéve: a gazdasági növekedés idén várhatóan gyenge lesz, az infláció egyértelműen az ECB célja, azaz a 2 százaléktól kicsivel elmaradó szint alatt marad.

A jelenlegi helyzetben senkinek ne legyenek kétségei: az ECB messze van attól, hogy kiszálljon (az élénkítésből), monetáris politikánk támogató marad - fogalmazott a MarketWatch szerint a francia jegybankár. Azok a különféle nem standard intézkedések, amelyeket az ECB már bevezetett, hogy támogassa a monetáris politika transzmisszióját egyes piaci szegmensekben érvényben maradnak, amíg csak kell, és vannak más intézkedések is (standardok és nem standardok), amelyeket bevethetünk szükség esetén.

Coeure ezzel azt is jelezte, hogy az ECB még nem akarja követni a Federal Reserve példáját - emlékeztettek elemzők. (A Fed a világ meghatározó jegybanki szereplői közül elsőként jelezte a múlt héten, hogy változtatni tervez a rendkívül lazítások politikáján.)

Az ECB kormányzótanácsa legközelebb jövő héten tart kamatdöntő ülést; az előző alkalommal nem változtattak a rekordalacsony 0,5 százalékos alapkamaton, de közölték, hogy megvitatták a követendő opciókat arra az esetre, ha az eurózóna idén nem kerülne ki a recesszióból. A vitában kitértek a negatív betéti kamat lehetőségére is, vagyis az ECB megfizettetné a kereskedelmi bankokkal az overnight betét igénybe vételét. Technikailag készen állunk erre - idézte Coeure szavait a Reuters.