"Senkinek nem kell elhagynia az euróövezetet" - mondta Angel Gurría a Dow Jones hírügynökségnek. "Sőt, többen be is akarnak lépni, mivel egy nagy ernyő alatt sokkal kevésbé lehet megázni."

Az OECD-főtitkár véleménye szöges ellentétben áll a Görögország euróövezeti kilépésének lehetőségeit latolgató jelentésekkel.

A devizapiacok szerdán erősen lenyomták az euró árfolyamát a görög adósságrendezés továbbra is tisztázatlan kilátásai miatt. Az euróövezeti pénzügyminiszterek keddi találkozóján nem jutottak megállapodásra a magánbefektetők bevonásának mikéntjében a görög adósságtörlesztés terheinek enyhítése érdekében.

Görögország jelenleg a legalacsonyabb hitelminősítői besorolással rendelkezik a világon és egy államcsőd beláthatatlan pénzpiaci következményekkel járna.

Angel Gurría "jó elgondolásnak" tartja a német pénzügyminiszter Wolfgang Schäuble által javasolt megoldást a görög adósság átütemezésére. "A lejárati idő meghosszabbításával elegendő időt lehet nyerni az intézkedések hatékony végrehajtásához, ami javítja a befektetés megtérülésének esélyét." Másképpen csak "mesterségesen sarokba szorítanánk az országot, amit mindenképpen el kell kerülni" - mondta.

Wolfgang Schäuble javaslata a következő görög segélycsomag keretében magánbefektetők bevonását szorgalmazza a törlesztési terhek enyhítésébe a lejárati határidők meghosszabbításával, a birtokukban lévő görög kötvények hét évvel hosszabb lejáratú új kötvényekre való lecserélésével.

Európai pénzügyi vezetők egy része arra hivatkozva, hogy egy ilyen megoldásra a hitelminősítők fizetésképtelennek nyilvánítanák az országot, mereven ellenzi az elgondolást.