A lap értesülései szerint a Standard & Poor's nem hivatalosan jelezte amerikai törvényhozóknak és vezető üzleti csoportoknak, hogy akkor is rontana az USA hitelbesorolásán, ha Washington ugyan összes hiteltörlesztési kötelezettségét teljesítené, ám bármilyen tervezett államháztartási kiadást nem tudna teljesíteni.

Az amerikai pénzügyminisztérium korábban azt közölte, hogy ha nem sikerül megemelni augusztus 2-áig az adósságplafont, elkezdi a kifizetések fontossági sorrendbe állítását.

Amint arról beszámoltunk, egyre durvább hangnemben folytatódnak az adósságplafonról folyó washingtoni tárgyalások, a legutóbbi fordulóról Barack Obama elnök váratlanul távozott is.

Az S&P érvelése ellentmond azon elemzői, befektetői és republikánus párti várakozásnak, miszerint a kötvényesek felé tanúsított helytállással még bizonyos kifizetések elhalasztása mellett is elkerülhető a leminősítés. Ezidáig a piacok is politikai játszmaként tekintettek az adósságplafon körüli kardcsörtére, az amerikai államkötvények a hét elején még bőven rallyztak az európai adósságválság árnyékában.