A felsőfokú végzettséggel rendelkező lengyelek egyre romló esélyekkel indulnak a munkaerőpiacon - írja a Business Insider Polska a Lengyel Gazdasági Intézet adatait elemezve. A pandémia évében a 26 éven aluliak foglalkoztatása 14 százalékkal zuhant az üzleti szolgáltatások ágazatában. Ez az a szektor, amely megosztott szolgáltatásokat vagy kihelyezett, például informatikai, számviteli (outsourcing) szolgáltatásokat kínál vállalatoknak.

Ebből a korosztályból 67 ezer ember dolgozott szolgáltatóközpontokban korábban, ám 2021-ben már csupán 58 ezer. Miközben a teljes foglalkoztatotti állomány a válság alatt is nőtt, mégpedig 13,6 százalékkal, a 26 évesnél fiatalabbak körében 3,4 százalékkal csökkent. A gazdaságkutatók szerint ez a példa jól érzékelteti a fiatalok munkaerő-piaci pozíciójának romlását a járvány miatt. A foglakoztatásuk 8,7 százalékkal csökkent, miközben az átlagos visszaesés csak 3,7 százalékos volt.

Összességében 200 ezerrel kevesebb 15-24 éves alkalmazott dolgozik a lengyel gazdaságban 2021-ben, mint 2019-ben. Ami az üzleti szolgáltatások ágazatát illeti, ezen belül az lehet a fiatalok visszaszorulásának hátterében, hogy a munkaadók tapasztalt, sokoldalú alkalmazottakat keresnek az iskolából frissen kikerült munkavállalók helyett.