Az Európai Bizottság július 24-én tesz újabb javaslatot a pénzügyi szolgáltatásokról szóló direktívához, egy a multilaterális bankközi (interchange) díjak (MIF) szabályozására vonatkozó szabályozással együtt.

Az interchange díjakat a kereskedők fizetik a debit- (betéti) vagy kreditkártya-tulajdonos bankjának az elektronikus kártyás tranzakció részeként. Névlegesen a kártyás fizetések költségeinek a vásárló és az eladó között kellene megoszlania. A valóságban a kereskedők fizetik a díjat, de általában ezt a költséget a termékeik árába is beleépítik. Az EurActiv szerint a kereskedők nem szeretik ezt a díjat és vagy limitálnák, vagy akár teljesen be is tiltatnák. Több politikus úgy véli, hogy ha ez megtörténne, akkor az olcsóbbá váló termékeken keresztül a fogyasztók profitálhatnának belőle.

Michel Barnier, a szolgáltatásokért és az egységes piacért felelős uniós biztos ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a kártyadíjak szabályozása már csak azért is szükségessé vált, mert az Európai Bíróság a Visa Europe díjait limitálta.

Az Európai Bizottság trösztellenes vizsgálatokat folytatott a bankkártyapiacon, amelyek főleg a multilaterális bankközi díjakra irányultak. A Visa Europe ellen 2008 márciusában indult eljárás a fogyasztói debit- és kreditkártya tranzakciós bankközi díjakat illetően. Ennek során a Visa Europe vállalata, hogy a debitkártyáinak interchange díjait a tranzakció értékének 0,2 százalékban, míg a kreditkártyák bankközi díjait a tranzakció értékének 0,3 százalékában maximálja. A MasterCard bankközi és határon átnyúló díjait is vizsgálja az Európai Bizottság, de a társaság már szintén kötelezettséget vállalt a Visához hasonló díjak bevezetésére.

Barnier elmondása szerint a szerdán megjelenő javaslat a Visa Europe-pal kötött megállapodásokat kodifikálja és terjeszti ki minden bankkártya szolgáltatóra, hogy a potenciális új piaci szereplők számára is egyenlő esélyeket biztosítson.

Egy uniós tisztviselő az EurActivnak úgy vélekedett, hogy az interchange díjak nem voltak átláthatóak, miután nem meghatározott költségeket fedeztek, de minden határon átnyúló, kereskedő és vevő közötti tranzakcióra fizetni kellett.

Az Európai Bizottság a bankkártyák interchange díjainak szabályozását első körben csak a határon átnyúló tranzakciókra terjesztené ki.