A szlovákiai baromfitenyésztők és baromfi-feldolgozók a hazai kereslet csaknem kétharmadát lettek volna képesek kielégíteni tavaly, a Szlovák Baromfiipari Szövetség (ÚHS) adatai szerint azonban a szlovákiai üzletekben kínált baromfihúsnak csak a 46 százaléka származott hazai termelőktől - írta a pozsonyi Új Szó.
A szervezet szerint a legnagyobb probléma, hogy már nem csupán a cseh, lengyel és román, vagyis az uniós országokból származó hús árasztja el a szlovákiai üzleteket, hanem az ukrán is. Szlovákia ugyanis - a közép-európai országok közül egyetlenként - lehetővé tette az ukrán konkurencia megjelenését.
A szlovák és az ukrán baromfitermékek kilója között akár kéteurós árkülönbség is lehet, az ukrán hús így elkezdte kiszorítani a szlovákot. A lap szerint különösen aggasztó, hogy az alacsony ár miatt mára az iskolai menzákon is megjelent az ukrán baromfihús.