Összességében 27 milliárd eurós hiánymérséklő költségvetési tervet mutatott be pénteken a spanyol kormány; a terv kormányzati, regionális és helyi igazgatási szinteken egyaránt jelentős költségcsökkentéseket, illetve adóemelést irányoz elő.

A Soraya Saenz de Santamaria kormányfő-helyettes által ismertetett idei költségvetési terv a központi kormány számara a GDP 3,5 százalékában, a regionális kormányzatoknak a GDP 1,5 százalékában, míg a helyi önkormányzatoknak a GDP 0,3 százalékában határozza meg az idei hiányküszöböt, vagyis összesen GDP-arányosan 5,3 százalékos államháztartási hiányt irányoz elő a tavalyi 8,5 százalék után.

A terv szerint a kormányzati költségcsökkentés idén mintegy 17 milliárd eurót tesz majd ki. A kiadáscsökkentések keretében a minisztériumok költségvetését átlag 16,9 százalékkal csökkentik, és befagyasztják a közalkalmazotti béreket.

Ugyanakkor az adóemelések pótlólagos 12,3 milliárd eurót hoznak idén az államkincstárnak: a társasági adóbevételeket 17,8 százalékkal, a személyi jövedelemadóból származó bevételeket 4,3 százalékkal várják emelkedni, a tervezet szerint. Ezenkívül a külföldről hazautalt összegekre is különadót vetnek ki, amelyből 2,5 milliárd eurót remélnek 2012-ben.

Cristobal Montoro pénzügyminiszter szerint ez a legszigorúbb költségvetési terv a Franco diktatúra vége, 1977 óta. Montoro a tervezet ismertetését követő sajtóértekezletén hangsúlyozta: "azért hozunk rendkívüli intézkedéseket, mert a helyzet is rendkívüli".

A terv kedden kerül a parlament elé, és várhatóan júniusban hagyják jóvá véglegesen.

A spanyol központi bank az idei év egészére 1,5 százalékos GDP-visszaesést vár, a munkanélküliség jelenleg megközelíti a 23 százalékot.