Úgy döntöttünk - nem minden belső vajúdás nélkül - , hogy bizalmat szavazunk ennek a kormánynak - jelentette ki az olasz szenátus üléstermében Silvio Berlusconi, a Szabadság Népe (PdL) vezére.

A volt kormányfő - aki adócsalásért kapott büntetése miatt elveszítheti szenátori mandátumát - , azután szólalt fel, hogy már nyilvánvaló volt: elég sokan ellene fordulnak pártjából ahhoz, hogy Enrico Letta kormánya bizalmat kapjon. Berlusconi a hét végén még arra szólította fel a PdL minisztereit, hogy lépjenek ki a nagykoalíciós kormányból - ezek először hajlottak is a szakításra, ám végül azok győztek a párton belül, akik nem akarnak újabb előrehozott választásokat megkockáztatni.

Azzal, hogy Berlusconi beadta a derekát, még nem biztos, hogy a pártszakadást is el tudja hárítani és egyelőre azt se tudni, mekkora többségre támaszkodhat majd Letta, de ha megnyeri a bizalmi szavazást, akkor egy időre elhárulhat annak a veszélye, hogy újra Olaszország felől fenyegesse bizonytalanság az eurózónát.

A milánói tőzsde azonnal pozitívan reagált, a MIB index 1,74 százalékos erősödésnél tartott Berlusconi kijelentése után.