A PdL egy hét alatt két százalékponttal növelte népszerűségét a biztos szavazók körében - derül ki az Il Sole 24 Ore gazdasági napilap honlapján közzétett eredményekből - , zömmel a februári választások nagy befutója, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) javára.

A Beppe Grillo komikus nevével fémjelzett protestmozgalom ugyanis 2,1 százalékpontot veszített, ezzel 24,8 százalékon áll - ez először kevesebb, mint amennyi szavazatot szerzett a képviselőházban a szenátusban patthelyzetet hozó február végi választáson. A képviselőházban többséget szerzett baloldali Demokrata Párt (PD) - amelynek vezetője Pier Luigi Bersani a csütörtökön zárult első körben kudarcot vallott a kormányalakítási tárgyalásokon - most a szavazatok 26 százalékát szerezné meg, ez 0,4 százalékponttal kevesebb az SWG-nél legutóbb elért eredménynél. A lehetséges koalíciókat nézve is a jobboldal vezet: pártjai együtt 32,5 százalékot kapnának - ez 4,6 százalékpontos növekedés - , míg a baloldaliak csak 29,6 százalékot (0,1 százalékos mínusz után). A szakértői kormányt vezető Mario Monti centrista listája most 6,8 százalékon áll.

Mindeközben ma zajlanak a tárgyalások Giorgio Napolitano államfőnél a hogyan továbbról: a köztársasági elnök délelőtt fogadta a jobboldal vezetőit (Berlusconi mellett a szövetséges Északi Liga vezérét, Roberto Maronit), délután következik az M5S (amely egyelőre nem működne együtt semelyik másik erővel), este a PD zárja a konzultációkat.

A nagy visszatérő, Berlusconi továbbra is a nagykoalíciót szorgalmazta - elfogadva akár Bersanit is kormányfőnek - , de elemzők szerint a lehetséges forgatókönyvek között van egy az államfő által életre hívandó "pártok fölötti" kormány is.