A magyarországi áramkereskedelemben részt vevő kereskedők megosztottak azzal kapcsolatban, hogy beépült-e már a havi kontraktusok árába az a prémium, amely fedezhetné az Ukrajnából érkező import kiesése okozta többletköltségeket - írja az icis.com energetikai szakportál. Egyesek még azt is elképzelhetőnek tartják, hogy megfordul szállítás iránya: azaz Magyarország exportálhat áramot szomszédjába.

Az orosz-ukrán konfliktus miatt sokan attól tartanak, hogy Ukrajnában szén- és gázhiány alakul ki a télen, miközben erre a két energiahordozóra épül az ország áramtermelése. Emiatt rákényszerülhetnek az elektromos energia importjára, a legkevesebb azonban az, hogy le kell állítaniuk az exportot.

Az elmúlt hetekben a két országot összekötő 650 megawatt kapacitású vezetéken jelentős mennyiségű áram áramlott Magyarország felé - derült ki a napi aukciós adatokból. Óránként átlagosan 447 megawattnyi elektromos energia érkezett Ukrajnából. Ha ez megfordulna, az az égbe lökné az árakat Magyarországon és a többi régiós országban is, mivel a magyar áramszolgáltatónak máshol kellene beszerzési forrást találnia.

Oroszok mindenütt

Az egyik kereskedő szerint reális ez a forgatókönyv, mivel Ukrajnában minden szénbánya orosz kézben van, továbbá jelenleg szünetelnek az orosz gázszállítások, ezért az ország eljuthat odáig, hogy nem tud elég elektromos energiát termelni. Mások kételkednek, ugyanis az áramlást technikai okok miatt valószínűleg nem lehet megfordítani. Nincs rá példa, hogy Magyarországról exportáltak volna elektromos energiát Ukrajnába.

A magyarországi áramellátást biztosító vezetékhálózatot üzemeltető Mavir nem kommentálta az internetes portálnak a találgatásokat.

További kérdés, hogy ha lehetséges, akkor Magyarország egész Ukrajnába szállíthatna-e elektromos energiát vagy csak abba régióba, ahonnan importál? Ha az utóbbi a helyzet, akkor szakértők szerint aligha lesz szükség a magyar áramra, ugyanis Ukrajna e térsége jelentős áramfelesleggel rendelkezik, ráadásul Szlovákiával és Romániával is összeköttetésben áll. Vannak, akik szerint Kijev előbb fordulna e két országhoz, mint Budapesthez.

Elég vagy nem elég?

Az egyik kereskedő úgy véli, hogy az import kiesésével kapcsolatos kockázati prémium ugyan már beépült az áramárba, ám azt nem lehet lehámozni az ár többi részéről. Ezért aztán az sem világos, hogy gond esetén fedezné-e a kerekedők többletköltségeit.

A magyar árampiacon az elmúlt hónapokban jellemzően áramhiány mutatkozott. Ennek oka részben a paksi atomerőműben megkezdett karbantartás. Összességében szeptemberben a hiány 50 százalékkal dobta meg az osztrák határon át érkező elektromos energia árát augusztushoz képest. Így megawattóránként 12,20 eurót kellett fizetni.

Felfelé hajtja a magyar árakat a Szerbiában kialakult piaci helyzet is. A tavaszi árvizek miatt leállt a kitermelés a szénbányákban, amelyek az erőművek üzemanyagát szolgáltatták. Az ország egy ideig képes ezt pótolni, de exportálni már nem tud, sőt importál elektromos energiát Magyarországról.