Az amerikai mennyiségi enyhítés leépítésének halasztása sem tünteti el a gyengébb lábakon álló feltörekvő országok szerkezeti gondjait - hangsúlyozták a City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics szakértői. Ráadásul most már a Fed monetáris politikájával kapcsolatos bizonytalanság is erősödött, ami további piaci volatilitást eredményezhet a következő hónapokban, újabb problémákat teremtve ezeknek a gazdaságoknak.

A piacok a nyári eladási hullámtól leginkább sújtott gazdaságokban lendültek vissza a legnagyobb mértékben a Fed-döntés hatására: az indonéz és az indiai rúpia, a török líra és a brazil real egyaránt 3 százalékkal erősödött a dollárral szemben. Ez is jelzi, hogy a Fed váratlan döntése néhány bajban lévő felzárkózó gazdaságnak hagyott valamelyes "lélegzetvételnyi időt", ez azonban csak időleges megkönnyebbülést jelenthet - vélekedtek az elemzők.

A ház szerint a Fed valamikor a következő néhány hónapban várhatóan mindenképpen hozzákezd az eszközvásárlási program jelenleg havi 85 milliárd dolláros keretének szűkítéséhez, még akkor is, ha a folyamat fokozatosabb lesz, mint ahogy az korábban valószínűnek tűnt.

Maradt a reformkényszer

A legfontosabb tényező azonban az, hogy a Fed döntésével sem múltak el azok a strukturális bajok, amelyek a nyári eladási hullám idején a "tűzvonalba löktek" több feltörekvő térségi gazdaságot. A régió számos országában továbbra is gond a magas folyómérleg-hiány, köztük Indiában, Indonéziában, Brazíliában, Törökországban és Dél-Afrikában. Brazíliában és Törökországban ezt megtetézi az utóbbi időszak hitelkiáramlásából eredő, egyre jelentősebb pénzügyi sebezhetőség.

Vannak a piacon olyan vélemények, amelyek szerint a Fed döntése időt enged a felzárkózó gazdaságoknak a szükséges reformokra, ám ez kétségesnek tűnik, mivel a gazdaságpolitikai döntéshozók a legutóbbi hónapokban, a Fed teremtette likviditásbőség időszakában sem nagyon siettek e reformok elkezdésével - fogalmaznak csütörtöki elemzésükben a Capital Economics szakértői.

Ugyanezekre a problémákra mutattak rá más londoni házak is.

Az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó szakelemzői szerint a Fed által folytatott mennyiségi enyhítési ciklus leépítésének halasztásáról hozott döntés "kellemetlen mellékhatásokkal" járhat a felzárkózó régióban: arra ösztönözheti ugyanis a térség magas folyómérleg-hiányokat görgető gazdaságait, hogy a megfelelő monetáris szigorítás halogatásával lassítsák a kiegyensúlyozási folyamatot, ezzel még nagyobbra duzzasztva külső kötelezettségállományukat. A Barclays londoni elemzői szerint abban az extrém, vagy legalábbis alacsony valószínűségű esetben, ha a magas folyómérleg-hiányú gazdaságok valutái a jelenlegi szintekről meredek erősödésnek indulnak, és ez az erősödés állandósul, akkor elveszhet az e gazdaságok által eddig elért versenyképesség-javulás is. Amikor pedig a Federal Reserve végül tényleg hozzákezd a mennyiségi enyhítési program leépítéséhez, akkor ezekre a gazdaságokra ismét az elmúlt hónapokéhoz hasonló piaci nyomás nehezedhet, ráadásul e kiújuló nyomás gyengébb mérlegpozícióban érhet egyes országokat - vélekedtek a Barclays londoni elemzői.

Timothy Ash, a Standard Bank vezető londoni közgazdásza szintén ezt a problémát emelte ki. Úgy vélte, a magas adósságmegújítási igényű szuverén adósokat - például Törökországot, Szerbiát, Ukrajnát - a Fed-döntés nyomán kialakult piaci helyzet most "valamivel hosszabb ideig" hozzásegíti jelentős államháztartási és külső finanszírozási igényeik piaci fedezéséhez, és így ezek az adósok várhatóan "hullámokban" jelennek meg a nemzetközi tőkepiacon, kihasználva a még mindig nagyon olcsó finanszírozással jellemzett kondíciókat és a valószínűsíthetően meglóduló befektetői keresletet. A Standard Bank elemzője szerint ugyanakkor kérdés, hogy a felzárkózó régió gazdaságpolitikai döntéshozói előállnak-e tényleges reformokkal a változatlanul meglévő reálgazdasági sebezhetőségek kezelésére, vagy "még egy kicsit hagyják magukat sodortatni" a Fed likviditásözönének hullámával.

Még a vártnál is enyhébb

A Barclays szakértői csütörtöki elemzésükben mindazonáltal hangsúlyozták, hogy a Fed nyíltpiaci bizottsága rendkívül enyhe monetáris alapállást jelzett a piacoknak. Ez erősítheti azokat a várakozásokat, hogy a felzárkózó piacokon tapasztalt tőkekiáramlás leállhat, sőt vissza is fordulhat, mivel a Fed-döntés természetszerűleg ösztönözheti a kockázatvállalási készséget. Ez egyelőre jelentős támogatást nyújthat a magasabb folyómérleg-hiányú gazdaságok fizetőeszközeinek - jósolták a Barclays londoni közgazdászai.

Az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató, a Commerzbank elemzői is úgy értékelték, hogy a Fed a döntéshez fűzött közleményben még a vártnál is enyhébb monetáris alapállást jelzett. A ház szakértői szerint ennek nyomán a piac elkezdheti megkérdőjelezni még azt az eddig konszenzusos nézetet is, hogy a Federal Reserve 2014 közepéig befejezi a jelenlegi mennyiségi enyhítési ciklust. A Commerzbank elemzői szerint ez komoly változás lenne az elmúlt hetek kereskedését irányító várakozásokhoz képest, amelyek alapján a piaci szereplők már az első Fed-kamatemeléseket is elkezdték árazni.