A Reuters által felmért piaci konszenzustól (54,0) elmaradt a júniusi nem feldolgozóipari ISM index értéke. Ráadásul az év során majdnem folyamatos csökkenést láthattunk, de az esés mértéke az utóbbi hónapok legnagyobbja volt -1,5 ponttal.

2013 során az index átlagos értéke 54,1 pont volt és 0,6 ponttal csökkent átlagosan havonta. A 2000-es évek elejétől vizsgált hosszú távú átlagos érték 55 pont volt, míg a válságot megelőző évek átlaga 57,25 pont.

Az ISM júniusi értéke 2010 februárja óta nem volt ilyen alacsony, míg az üzleti aktivitást mutató index a 2009 novemberi rekordalacsony szintjére esett vissza. Még ezt is alulmúlja az új megrendelések indexe, ami a 2009 júliusi érték mélységébe került.

Ugyanakkor relatív értelemben véve kedvezően alakult az ISM foglalkoztatási alindexe, ami február óta a legmagasabb szintjére került - derült ki az Institute for Supply Management jelentéséből.

Az amerikai foglalkoztatás javulását a ma publikált ADP adat is jól tükrözi, ami szerint 188 ezerrel lett több munkahely az USA-ban júniusban.