Márciusban 4,2 százalékkal csökkent a tartós cikkek rendelésállománya az Egyesült Államokban - jelentette a kereskedelmi minisztérium. A bontás szerint a csökkenés azzal magyarázható, hogy repülőgépgyártók jóval (47,6 százalékkal) kevesebb új megrendelést kaptak, mint egy hónappal korábban.

Márciusban általános keresletcsökkenés jellemezte az iparágat, ami abból is látszik, hogy a járműgyártók adataitól tisztított index 1,1 százalékos csökkenést jelzett - bár az autóiparban minimális, 0,1 százalékos növekedést tapasztaltak.

A tartós cikkek gyártására szakosodott feldolgozóipari vállalatok új megrendeléseiről havi rendszerességgel közöl adatokat az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma (The Census Bureau of the Department of Commerce). Első körben előzetes adatokat tesz közzé a tárca. A felülvizsgált és részletes adatok két héttel később, a teljes ipari statisztikákkal egyidejűleg látnak napvilágot.

Első körben három adatot közöl a tárca: a rendelésállomány, a szállítások és a teljesítetlen megrendelések nominális értékeit. A rendszeres adatrevízió és a jelentősebb havi változások ellenére a rendelésállományt a legfontosabb feldolgozóipari indikátorok között tartják számon. A képet torzíthatják a repülőgépgyártók és a hadászati cikkek gyártására szakosodott vállalatok adatai, így érdemes az ezeket figyelmen kívül hagyó adatokra figyelni.