Egy március 15-én az Endocrine Society Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism című folyóiratban megjelent kínai tanulmány szerint az, hogy a cukorbetegek milyen napszakban fogyasztanak bizonyos ételeket, ugyanolyan fontos lehet jólétük szempontjából, mint az elfogyasztott adagok mennyisége és a kalóriák száma - írja Dobson Szabolcs szakgyógyszerész közösségi oldalán vezetett csoportjában.
A délelőtt legtöbb burgonyát és keményítőtartalmú zöldséget fogyasztók szív- és érrendszeri halálozási kockázata kevesebb, mint fele (burgonya: 0,46; keményítős zöldségek: 0,32) volt a legkevesebb ilyet fogyasztókéhoz képest.
A délután legtöbb teljes kiőrlésű gabonát fogyasztók szív- és érrendszeri halálozási kockázata kb. kétharmad akkora (0,67) volt a legkevesebb ilyet fogyasztókéhoz képest.
Az esti legtöbb zöldséget és tejet fogyasztók szív- és érrendszeri halálozási kockázata kb. feleakkora (sötét zöldség: 0,55; tej: 0,56) volt a legkevesebb ilyet fogyasztókéhoz képest.
A legtöbb feldolgozott húst fogyasztók fenti kockázata viszont 1,74-szerese volt azokénak, akik a legkevesebb ilyesmit fogyasztották - idézi az eredményeket Dobson Szabolcs.
A kutatásról további részleteket itt olvashat.