Ausztria úgy véli, a Déli Áramlat orosz gázvezeték projekt halott, de több részletre és ennek hivatalos megerősítésére van szüksége - nyilatkozta ma Reinhold Mitterlehner osztrák gazdasági miniszter. Szavai szerint a tervről lemondó hírt kormánya csak a lapokból ismeri, de ez nem érinti az ország gázellátását, mivel az új forrás belépése csak évek múlva lett volna esedékes - írta a Reuters.

Alekszandr Vucsics szerb miniszterelnök szerint az építkezés leállítása rossz hír országa számára. Az RTS televíziónak úgy nyilatkozott, hogy Szerbia hét évet fektetett ebbe a tervbe, és most a nagyhatalmak közti összecsapás árát kell megfizesse, s az ügyről szeretne személyesen tárgyalni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Alekszandr Antics energiaügyi miniszter hiányolta a hivatalos értesítést, bár szerint az orosz elnök a szavait elsősorban az Európai Unióhoz és a projektben résztvevő tagországaihoz intézte, így az ügyet Brüsszelnek és Moszkvának kellene egymás között tisztáznia.

Roszen Plevneliev bolgár elnök is úgy látja, hogy a gázvezeték dolgában Oroszországnak és az Európai Uniónak kell megállapodnia. Emlékeztetett arra, hogy a projektben résztvevő országok már jelentős munkát fektettek az előkészületekbe, és felhatalmazták az uniót, hogy tárgyaljon az orosz vezetéssel. Trajcso Trajkov volt energiaügyi miniszter szerint pusztán erőfitoktatásról van szó, és úgy vélte, Putyin impulzív bejelentése meglepte energiaügyi miniszterét és a Gazpromot is. A kormány gazdasági miniszterének tanácsadója a hír hivatalos megerősítését követelte és azt javasolta, forduljanak nemzetközi döntőbírósághoz. Az Európai Bizottság egyik tisztségviselője a TASZSZ szerint úgy nyilatkozott, nincs alapja annak, hogy Bulgária kártérítést kaphasson a tervezett gáztranzit-bevétel kiesése miatt.