Azumi Dzsun pénzügyminiszter közölte: a jen "egyoldalú" erősödése "nem tükrözi a japán gazdaság valós állapotát, afelett nem lehet szemet hunyni". "Nem zárunk ki semmilyen lépést sem (a jen árfolyamának letörésére), és szükség esetén határozott intézkedéseket fogunk hozni" - mondta a pénzügyminiszter egy pénteki sajtótájékoztatón a Kyodo hírügynökség jelentése szerint.

Azumi ezt azután nyilatkozta, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed csütörtökön este gazdaságélénkítő intézkedéseket jelentett be, hét havi mélypontra gyengítve ezzel a dollár jennel szembeni árfolyamát.

A jen tartósan erős árfolyama, illetve a tengerentúli kereslet visszaesése jelentősen rontja az exportfüggő japán gazdaság növekedési kilátásait. Pénteken ismertetett felülvizsgált adat szerint júliusban 1 százalékkal zsugorodott a japán ipari termelés havi szinten, s a Reuters hírügynökség által megkérdezett elemzők szerint a világ harmadik legnagyobb gazdasága az idei év hátralevő részében stagnálni fog.

Japán legutóbb tavaly novemberben hajtott végre devizapiaci intervenciót 9 ezer milliárd jen értékben. Elemzők szerint ugyanakkor jelenleg nem lenne konfliktusmentes egy hasonló beavatkozás kivitelezése, mivel az vélhetően jelentős nemzetközi tiltakozást váltana ki, elsősorban az Európai Unió és az Egyesült Államok részéről.

Azumi a devizapiaci intervencióra való utalás mellett további monetáris lazítást is sürgetett. "A japán jegybanknak a megfelelő időpontban megfelelő lépéseket kell tennie, figyelembe véve a jelenlegi gazdasági helyzetet és a kormány helyzetértékelését" - közölte. Ezzel párhuzamosan Furukava Motohisza gazdasági miniszter pénteken mondta, hogy a jegybanknak "figyelembe kell vennie a tengerentúli fejleményeket".

A japán jegybank legközelebb jövő hét kedden és szerdán fog ülésezni. Egyes kormánytagok a közelmúltban többször is gazdaságélénkítő lépések meghozatalára sürgették a jegybankot.