A terveket ismertető gazdasági miniszter pénteki sajtóértekezletén elmondta: az állami FROB bankmentő alapból részesülő bankok vezetői évente nem kereshetnek többet 600 ezer eurónál. Ez azt jelenti, hogy a jövedelemcsökkenés a bankmenedzsment számára átlagosan 66 százalék lesz, vagyis korábbi jövedelmüknek a vezetők csupán harmadát vihetik haza.

A bankreformot - amelynek keretében a bankokat 50 milliárd euróval tőkésítik fel - az adófizetők újabb terhelése nélkül hajtják végre, a bankok saját tőkéből, illetve a friss nyereségekből maguk fogják azt finanszírozni. Ehhez azonban átmenetileg igénybe vehető az ágazat átalakítását segítő FROB mentőalap is, amelynek tőkéjét a kormány 9 milliárd euróról 15 milliárdra emelte.

Mariano Rajoy konzervatív kormánya a bankreformtól újabb lendületet vár a gazdasági növekedéshez, a rossz hitelektől megszabaduló bankok a kormány várakozásai szerint könnyebben jutnak majd külföldi hitelekhez, és ettől a belföldi hitelezés felfutását is várják.

A spanyol bankrendszer problémái még az ingatlanpiaci konjunktúra idejéből származnak: az építőiparnak kiterjedten hitelező bankok az ingatlanpiaci buborék kipukkadásával nehéz helyzetbe kerültek. Kormányzati adatok szerint a spanyol bankok 2011 júniusig 323 milliárd eurónyi hitelt halmoztak fel az ingatlanszektorban, és ebből 175 milliárd euró már rossz hitelnek minősült.