New York, London és Párizs után Prágában is ellenőrzik a beutazókat, egy kérdőívet töltetnek ki az érkezőkkel, amelyben a legutóbbi 42 napjukról érdeklődnek. A cseh hatóságok egyebek közt arra kíváncsiak, hol járt az Ebola lappangási idejének kétszerese alatt a Prágába érkező utas, és amennyiben nyugat-afrikai államot is megjelöl, kötelező járványügyi vizsgálatnak vetik alá.

Az egészségügyi miniszter a bejelentéskor közölte, vért biztosan nem vesznek, azért sem, mert annak Ebola-szűrésére csak Németországban van jelenleg lehetőség.

A jövő keddtől érvényes intézkedéssel párhuzamosan arról is döntöttek Prágában, hogy a fővárostól 130 kilométerre üzemképes állapotba helyezik az egyik katonai kórház speciális részlegét, ahol nyolc Ebola-vírussal fertőzött beteget tudnak egyszerre ellátni. Csehországban egy hete Ebola-gyanúval került kórházba egy 56 éves helyi férfi, aki a múlt hónapban tért haza Libéria fővárosából. A tesztek azonban negatívak lettek.

Mindenkitől elvárjuk, aki a betegség sújtotta országokból érkezik reptereinkre, hogy együttműködjön. Nincs okunk azt feltételezni, hogy bárki is próbálna kibújni az ellenőrzés alól, ám ha ezt tapasztaljuk, újragondoljuk a folyamatot - mondta a londoni intézkedésekről az Euronews riportjában a brit Közegyészségügyi Szolgálat vezetője, Paul Cosford.

Az EU országainak egészségügyi miniszterei ma összeülnek, hogy áttekintsék a légi utasok általános ellenőrzésének bevezetésével kapcsolatos kérdéseket. Addig azonban nincs közös uniós intézkedés.

Magyarországon egyelőre nem tervezik a ferihegyi reptérre érkező emberek ellenőrzését - tudtuk meg az ÁNTSZ-től. Az Inforádió kérdésére válaszlevelükben azt közölték: Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint a légi-forgalomban az érintett területről kiutazók, és nem az onnan érkező beutazók szűrése indokolt, mivel minden szempontból ez tekinthető a hatékonyabb módszernek. Fontosnak tartjuk kiemelni azt is, hogy az európai kontinensen a hűvösebbre forduló időjárással együtt a lázzal járó, felső légúti megbetegedések száma is növekedni fog, így ebből a szempontból is kérdésként merül fel, hogy egyáltalán mennyire lehet hatékony a lázas beutazók reptéri szűrése.

Az ÁNTSZ válaszában jelezte, jelenleg Magyarország és a járvány által sújtott országok között nincs közvetlen légiforgalmi kapcsolat, azonban amennyiben a járványügyi helyzet romlása miatt az Európai Unió úgy dönt, hogy mégis indokolt a repülőtereken a beutazók szűrése, és ezt olyan járatokra is kiterjeszti, amelyek magyarországi légi-forgalomban is közlekednek, akkor az EU által előírt intézkedéseket hazánk is bevezeti.