Egyelőre nem közöltek részleteket, de a Szövetség a Megfizethető Napenergiáért (Alliance for Affordable Solar Energy, AFASE) ismét felszólította az érintetteket, hogy határolódjanak el azoktól az intézkedésektől, amelyek a kínai napelemek áremelkedéséhez vezetnének - közölte a szervezet. Az ugyanis fenntarthatatlan helyzetet teremtene az európai napelem-forgalmazók és projekt-fejlesztőknek. Az EU által kivetett előzetes vámok június 5-ei bevezetése óta, a kereslet olyan szinten csökkent, hogy néhány olyan, a napenergia szektorban neves európai cég, mint a Gehrlicher Solar AG is fizetésképtelenné vált.

Thorsten Preugschas, a Soventix GmbH ügyvezetője és az AFASE elnöke szerint: "Az áremelkedés csak felgyorsítaná azokat a folyamatokat, amelyeket az elmúlt hónapokban tapasztalhattunk; a munkahelyek számának csökkenését a napenergia-szektorban. Ha az EU és Kína közötti megegyezés túl magas minimum árat ír elő, akkor sajnos nem kerülhetjük el az elbocsátásokat, és olyan EU-n kívüli piacokat kell keresnünk, ahol hatalmas a kereslet a napenergia-felhasználás iránt. Ez pedig azt vonná maga után, hogy helyi alvállalkozókkal dolgoznánk együtt, ami az EU-ban napenergia-felszereléssel foglalkozó cégeket érintené hátrányosan, hiszen nem tudnának napenergia-felhasználással kapcsolatos projekteken dolgozni."

Denis Gieselaar az Oskomera Solar Power Solutions igazgatója és az AFASE igazgatósági tanács tagja hozzátette: "Az áremelkedés ellen vagyunk, hiszen az csökkentené a keresletet Európában. Egy indokolatlan minimum ár kiszabására irányuló megegyezés teljes kudarc lenne - az európai gyártók is megéreznék a káros hatásokat. Mindezt főleg egy olyan időszakban, amikor Európa kétségbeesetten próbálja ösztönözni a zöld beruházásokkal kapcsolatos munkahelyek létrejövetelét."

Egy az év elején, a Prognos svájci kutatóintézet által bemutatott tanulmány szerint bármilyen szintű dömpingellenes vám keresletcsökkenést és ezáltal munkahelyek megszűnését jelentené a napenergia-szektorban. A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy 60 százalékos vám hatására 242 ezer európai munkahely szűnhet meg a következő három évben.