A szenátus az elnök alkotmányos lemondatása ügyében illetékes bizottság múlt heti jelentését hagyta jóvá, amelyben Rousseff bíróság elé állítására tettek javaslatot a költségvetési törvény megsértésének vádjával. A 81 tagú felsőházban 59-en szavaztak igennel 21 ellenében.

Rousseff ellen azzal a gyanúval indult parlamenti vizsgálat, hogy a 2014. évi választáson történő újbóli megválasztása érdekében meghamisította a költségvetési adatokat. Amennyiben igaz a vád, a politikust végérvényesen elmozdíthatják hivatalából, erről a szenátus kétharmados többséggel dönthet, ami a tegnapi szavazás eredménye alapján jó eséllyel meg is történik majd. A volt elnöknőt még augusztusban bíróság elé állítják, a hónap végéig pedig megszülethet az ítélet.

A szenátus május 12-én - legfeljebb 180 napra - felfüggesztette az országot 2011 óta irányító baloldali munkáspárti elnököt. A tisztséget riválisa, Michel Temer alelnök vette át, aki azóta ideiglenes államfő. Amennyiben Rousseff bűnösnek bizonyul, a szenátus pedig tisztéhéből történő végleges felmentéséről dönt, úgy az ideiglenes államfő töltheti ki mandátumát a 2018-as választásokig. A felfüggesztett elnök Temer és a konzervatív képviselők államcsínyeként értékelte az ellene indult eljárást.