A SETimes beszámolója szerint a balkáni államok egyre gyakrabban élnek a vagyonelkobzás módszerével, amit hatásos eszköznek tartanak a korrupció és a bűnelkövetés ellen. Szerbia már 2009-ben törvényt hozott erről, őt követte Horvátország 2010-ben és Bosznia-Hercegovina tavaly.

A törvényekben közös, hogy a gyanúsítottak vagyonát az állam ideiglenesen lefoglalja, és ha bűnösségük beigazolódik, elkobozza. Bosznia-Hercegovinában a múlt hónapban kobozta el a montenegrói kábitószerkirály, Darko Saric társa, Zoran Copic 10 millió euró értékű vagyonát - ez eddig a legnagyobb fogás a régióban. Copicot január végén ítélték négy év börtönre pénzmosásért.

Horvátországban 468 ingatlant, két jachtot, 10 gépkocsit és mintegy 450 műtárgyat koboztak el az elmúlt három évben. Az állam gondoskodik az elvett tárgyak állapotának megőrzéséről. A koszovói hatóságok egy hónap alatt 500 ezer euró értékben értékesítettek ilyen javakat. Szerbia 2009 óta mintegy 100 lakást, 30 házat, több irodaépületet, egy szállodát, egy hajót, több mint 100 autót és számos műkincset vett állami tulajdonba. Az elkobzott ingatlanokat általában bérbe adják, a bevétel a költségvetésbe folyik be.