A kedden ismertetett mutató 51,8 lett a májusi - lefelé módosított - 51,9 pont után. A piac 51,9 pontot várt. A PMI 50 pont feletti értéke a szektor növekedését, 50 pont alatti pedig a visszaesést jelzi.

A nagy tagállamok közül különösen jó adat jött Spanyolországból (54,9 pont). Franciaországban továbbra is zsugorodik a feldolgozóipar, a májusi 49,6 pont után a júniusi PMI 48,2 pont lett. Németországban a bővülést jelző júniusi 52 pont csalódást keltett, mert elmarad a felfelé módosított májusi 52,4 ponttól.

Negyedéves összesítésben az látszik, hogy lassul a feldolgozóipari teljesítmény növekedése az eurózónában; az első negyedévi 53,4 pontról április-júniusban 52,4 pontra csökkent a PMI.

A Markit mutatójának több alindexe is kilenc hónapos mélypontra süllyedt. "A felmérés nyomán növekedhet az aggodalom, hogy az eurózóna gazdasági növekedése veszíthet a lendületéből. A teljes kép figyelmeztet arra, milyen törékenynek látszik a régiós növekedés" - mondta Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza.

Az euróövezet összesített hazai össztermékének (GDP) növekedése 2014 első negyedévében vérszegény, 0,2 százalék volt, és a várakozások szerint negyedév/negyedév alapon az év végéig nem fogja meghaladni a 0,3-0,4 százalékot.